home

Hartcentrum : we zijn er op betekenisvolle momenten

Foto van het OLVG Hartcentrum
Foto van het OLVG Hartcentrum

Hartcentrum OLVG is een multidisciplinaire afdeling voor cardiologie en cardiothoracale chirurgie. Het is een van de grootste dottercentra van Nederland en het grootste hartcentrum van Amsterdam. De artsen onderzoeken en behandelen patiënten met uiteenlopende hart- en vaataandoeningen. Behandelingen gebeuren zoveel mogelijk ‘minimaal invasief’, dus met zo min mogelijk belasting voor de patiënt, of het nu gaat om behandeling van chronische hartklachten of acute, levensbedreigende hartproblemen. Het Hartcentrum werkt op basis van het principe van ‘value based health care’, dat wil zeggen dat uitkomsten die voor de patiënt relevant zijn inzichtelijk worden gemaakt.

Cardiologie

De cardiologie houdt zich bezig met diagnostiek en behandeling van hartziekten. Bijzondere aandachtsgebieden van Cardiologie in OLVG zijn:

Cardiothoracale Chirurgie

De cardiothoracale chirurgie houdt zich bezig met de operatieve behandeling van hart- en longaandoeningen. Ook de chirurgische behandeling van afwijkingen aan de aorta in de borstkas valt onder dit specialisme. Bijzondere aandachtsgebieden van de cardiothoracale chirurgie in OLVG zijn de minimaal invasieve hartoperaties.

De volgende minimaal invasieve hartklepoperaties worden in OLVG uitgevoerd:

  • Operaties aan de mitralis en/of tricuspidalisklep. Hier heeft Hartcentrum OLVG in 2022 een topklinische erkenning voor ontvangen.
  • Operaties aan de aortaklep. Lees hier meer over de allereerste minimaal invasieve dubbele hartklepvervanging in Hartcentrum OLVG.

Feiten & cijfers

2.500
dotterbehandelingen per jaar
800
hartoperaties per jaar

Ervaringsverhaal

‘Thuismonitoring kan zorg ontlasten’

Zorg op afstand komt steeds vaker voor. Patiënten komen niet meer alleen fysiek naar het ziekenhuis; afspraken gaan via telefoon of video en apps worden gebruikt om patiënten thuis te kunnen monitoren. Pamela Williams is een van de patiënten die vanaf het begin de OLVG Hartcentrum app gebruikt. ‘Het is een zeer handige aanvulling op de gewone zorg.’

Lees verder