home

Rechten en plichten

Tijdens uw verblijf in OLVG mag u een deskundige behandeling en goede zorg verwachten. Dat is uw recht en onze plicht. 

Rechten

Uw rechten

De rechten en plichten van de patiënt zijn wettelijk vastgelegd.  Als patiënt heeft u recht op:

  • deskundige behandeling
  • informatie
  • privacy
  • beroepsgeheim en geheimhoudingsplicht
  • dat wij uw toestemming vragen voor uw behandeling
  • het geven van toestemming voor uw behandeling
  • verschillende rechten ten aanzien van uw medisch dossier
  • second opinion

Deskundige behandeling
In OLVG  krijgt u een deskundige behandeling en een goede verzorging. 

Medische patiënteninformatie
Voor uw onderzoek of behandeling krijgt u de volgende informatie:

  • hoe het onderzoek of de behandeling gaat.
  • het doel van het onderzoek of de behandeling.
  • voordelen en nadelen van het onderzoek of de behandeling
  • het doel en de risico’s van het onderzoek of behandeling
  • eventuele alternatieve behandelmogelijkheden

Als de informatie niet duidelijk is, zeg dit dan tegen uw zorgverlener. Als u liever geen informatie krijgt, zeg dit dan ook tegen uw zorgverlener. 

Privacy
Als patiënt heeft u recht op bescherming van uw privacy. In OLVG bewaren we de gegevens van de patiënt die nodig zijn voor de behandeling. OLVG houdt zich hierbij aan de wettelijke regelingen. Uw gegevens zijn beschermd in overeenstemming met de geldende wet- en regelgeving.

Beroepsgeheim en geheimhoudingsplicht
Alle medewerkers van OLVG hebben beroepsgeheim en geheimhoudingsplicht. Dit betekent dat OLVG medewerkers zonder uw toestemming geen informatie over u mogen delen met derden. 

Er zijn hierop wettelijke uitzonderingen zoals: 

  • OLVG is verplicht sommige infectieziekten te melden aan de gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD). De meldingen helpen  verspreiding van deze ziekten te voorkomen. 
  • OLVG mag gegevens doorgeven aan uw zorgverzekeraar. Bijvoorbeeld informatie die nodig is om een machtiging voor de behandeling te geven. Of om de rekening voor de behandeling te controleren. 
  • Soms zijn bij uw behandeling meer zorgverleners betrokken. Bijvoorbeeld uw huisarts of een andere zorgverlener. In dat geval deelt uw zorgverlener van OLVG uw medische informatie met deze zorgverleners. Uw kunt hier bezwaar tegen maken.

Toestemming voor de behandeling
Voor onderzoek en behandeling is uw toestemming nodig. Als er geen overleg mogelijk is bij spoed, mag de zorgverlener zonder uw toestemming handelen. 

Zelf beslissen kind
In de gezondheidszorg mogen mensen vanaf 16 jaar zelf beslissen over hun behandeling. Dit is vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO). Welke rechten ouders en kinderen hebben, hangt af van de leeftijd van het kind. Lees hier meer over de rechten van het kind.

Toestemming weigeren of intrekken
U kunt een onderzoek of een behandeling altijd weigeren. De arts bespreekt de mogelijke gevolgen van uw beslissing.
Als u uw eerder gegeven toestemming wilt intrekken, laat dit dan zo snel mogelijk weten aan uw arts. 

Medisch dossier
Om u goed te kunnen behandelen slaat OLVG een deel van uw persoonlijke gegevens op, zoals uw adres, uw Burgerservicenummer (BSN), uw gezondheidstoestand, resultaten van onderzoeken, de diagnose en behandelplannen. Deze worden in een medisch dossier vastgelegd. OLVG bewaart uw medisch dossier 20 jaar.  Lees hier meer over het medisch dossier en uw rechten.

Second opinion
Een second opinion (tweede mening) betekent dat een andere zorgverlener dan degene die u behandelt, zijn mening of advies geeft. Deze zorgverlener geeft zijn mening als u erom vraagt, maar hij neemt de behandeling niet over. 

Plichten

Uw plichten

  • identificatie
  • medewerking
  • volledige informatie
  • foto's, filmbeelden en geluidsopnamen
  • huisregels
  • betaling

Identificatie
In Nederland is er een wettelijke identificatieplicht voor patiënten in ziekenhuizen. Dit betekent dat u tijdens elk bezoek aan OLVG een wettelijk erkend geldig legitimatiebewijs meeneemt. Bijvoorbeeld een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. Dit geldt ook voor kinderen. Lees hier meer over identificatieplicht in de zorg.

Medewerking
Als u akkoord gaat met behandeling moet u hieraan meewerken. Dit betekent bijvoorbeeld dat u de adviezen van de zorgverlener zo goed mogelijk opvolgt.


Volledige informatie
U informeert de zorgverlener duidelijk en volledig over belangrijke zaken die met uw ziekte of met de behandeling te maken hebben. Hoe beter u de hulpverlener informeert, hoe beter hij u kan behandelen.

Foto's, filmbeelden of geluidsopnamen
Zonder toestemming mag u in OLVG geen foto’s, filmbeelden of geluidopnamen van anderen maken (vanwege privacy). Dit geldt voor alle ruimten in OLVG. Als u toch foto’s van anderen wilt maken of een geluidsopname wilt opnemen van een gesprek met uw zorgverlener vraag dan altijd om toestemming.

Huisregels
OLVG vindt het belangrijk dat iedereen zich prettig voelt in het ziekenhuis. Daarom heeft OLVG duidelijke huisregels, waar iedereen zich aan moet houden. Lees hier meer over de huisregels van OLVG .

Betaling
Informeer bij uw eigen zorgverzekeraar naar de vergoeding van de kosten voor de medische hulp in OLVG. U moet de behandeling zelf betalen als de zorgverzekeraar niet betaalt.
U moet de gegevens van uw zorgverzekering altijd meenemen als u naar het ziekenhuis gaat. Lees hier meer over betaling.

Privacy

U heeft het recht op onderzoek en behandeling zonder dat anderen dit weten. Ook kunt u vragen om een gesprek met uw zorgverlener in een aparte ruimte te voeren. 

In het belang van uw behandeling legt OLVG diverse medische en administratieve gegevens over u vast. Lees hier meer over de privacyverklaring patiëntgegevens.  

Medisch dossier

Om u goed te kunnen behandelen bewaart OLVG een aantal van uw persoonlijke gegevens. Zoals uw adres, uw gezondheidstoestand, resultaten van onderzoeken, de diagnose en behandelplannen. 

Medisch wetenschappelijk onderzoek

Door medisch wetenschappelijk onderzoek in OLVG verbetert de zorg, kennis en kunde van zorgverleners. De doelen van medisch wetenschappelijk onderzoek zijn: 

  • verbeterde behandelingen voor ziekten vinden
  • meer over een ziekte te weten komen
  • een ziekte opsporen

Zorgverleners en de raad van bestuur van OLVG letten erop dat medisch wetenschappelijk onderzoek op een verantwoorde manier plaats vindt. Er zijn verschillende soorten onderzoek:

  • onderzoek met mensen (proefpersonen)
  • onderzoek met medische gegevens en/of met lichaamsmateriaal.

Lees hier meer over wetenschappelijk onderzoek.
Lees hier meer over kinderen en wetenschappelijk onderzoek.

Algemeen

Algemene voorwaarden
Op alle behandelingsovereenkomsten en andere juridische relaties tussen OLVG en de patiënt zijn de Algemene behandelvoorwaarden van toepassing.

Rechten van ouders en kinderen
Welke rechten ouders en kinderen hebben, hangt af van de leeftijd van het kind. Dit is vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst. Het zelfstandig sluiten van een behandelingsovereenkomst kan vanaf 16 jaar. Als de patiënt jonger is gelden de volgende regels:

  • Een patiënt jonger dan 12 jaar wordt vertegenwoordigd door zijn ouders. De zorgverlener informeert de ouders over de behandeling of het onderzoek dat hun kind zal ondergaan. De ouders moeten toestemming geven. De arts informeert het kind zodat hij begrijpt wat er is afgesproken. 
  • Een patiënt tussen de 12 en 16 jaar oud gaat samen met zijn ouders de behandelovereenkomst aan. De arts moet de patiënt en de ouders informeren en om toestemming vragen.

Voor het bekijken van gegevens uit het medisch dossier en het opvragen van een kopie door ouders geldt:

  • Bij een patiënt jonger dan 12 jaar hebben de ouders geen toestemming van het kind nodig. 
  • Bij een kind van 12 tot 16 jaar is de toestemming van het kind en van de ouders nodig. 
  • Een jongere van 16 tot 18 jaar moet zelf toestemming geven voor het bekijken van de gegevens van zijn dossier aan familie en anderen. 

Lees hier meer over de rechten van het kind in het Handvest Kind & Ziekenhuis.

Vertegenwoordiging
Als u door ziekte of een probleem met uw gezondheid niet in staat bent om voor uzelf op te komen, kan iemand anders dat voor u doen. Bijvoorbeeld als u bewusteloos bent. 

Wilsonbekwaam
Iemand is wilsonbekwaam als deze persoon geen beslissing meer kan nemen over de medische behandeling. Dat betekent dat deze persoon:

  • de informatie over zijn ziekte of behandeling niet begrijpt
  • zelf niet kan beslissen
  • de gevolgen van een beslissing niet begrijpt

De arts bepaalt samen met andere zorgverleners als eerste of een patiënt wilsonbekwaam is om een bepaalde beslissing rond de zorg of behandeling te nemen. Familie of mensen uit de omgeving van de patiënt kunnen ook hun mening geven. 

Lees hier meer ‘Wie beslist er over mijn medische behandeling als ik dit zelf niet (meer) kan?’

Wilsverklaring
In een schriftelijke verklaring kunt u vastleggen hoe u behandeld wilt worden als u wilsonbekwaam wordt. Deze verklaring moet vrijwillig door u zijn opgesteld op een moment waarop u wilsbekwaam bent.

Bent u in het bezit van een wilsverklaring? Meld dit dan aan uw behandelend arts.

Het is van belang dat u de inhoud van uw verklaring met de arts bespreekt op het moment dat u nog wilsbekwaam bent, zodat hij op de hoogte is van uw wensen. Ook is het van belang dat u uw naasten (partner en familie) informeert over de wilsverklaring. Een voorbeeld van een wilsverklaring is een niet-reanimatieverklaring.

Opleiden zorgverleners in OLVG
OLVG biedt kansen aan de zorgverleners van de toekomst. Nieuwe zorgverleners zijn hard nodig.
Arts-assistenten, zorgverleners en zorgverleners in opleiding kijken mee en doen zelf onderzoeken en behandelingen. Dit gebeurt altijd onder verantwoordelijkheid van een zorgverlener met ervaring.
Zo kan OLVG patiënten ook in de toekomst de juiste zorg blijven bieden. Als u bezwaren heeft tegen een onderzoek door een zorgverlener in opleiding geef dat dan aan.

Contact

Er zijn diverse mogelijkheden om uw mening te geven of een vraag te stellen. Lees hier meer over hoe u OLVG kunt bereiken