Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Psoriasis is een ziekte van je huid. Je huid maakt te snel nieuwe cellen. Daardoor zijn de cellen niet goed. Ze gaan dood en blijven in je huid zitten. Zo krijg je dikke plekken met schilfers.
Ook kun je ontstekingen in of rond je gewrichten krijgen. En je nagels kunnen er anders uitzien.
Je kunt psoriasis op elke leeftijd krijgen. Maar vooral volwassenen krijgen de ziekte. Ongeveer 8 van de 1000 mensen heeft psoriasis.
Psoriasis is niet besmettelijk. Je kunt de ziekte niet van een ander krijgen. Of aan een ander geven. Het is veilig om iemand met psoriasis aan te raken.
Het is niet duidelijk waardoor psoriasis komt. Dit weten we wel:
Psoriasis kan erfelijk zijn:
De plekken kunnen beginnen of erger worden door 1 of meer van deze dingen:
De ziekte gaat nooit helemaal over. Wel kun je je klachten minder maken door de plekken in te smeren. Dit doe je elke dag.
Je begint met een vette crème of vette zalf. Hier zitten geen medicijnen of parfum in.
Heb je ook schilfers tussen de haren op je hoofd? Dan kun je een shampoo met koolteer op de huid van je hoofd gebruiken.
Heb je meer jeuk, rode plekken en schilfers? Dan kun je ook medicijnen op je huid smeren. Bijvoorbeeld een zalf, crème, gel, lotion of schuim met medicijnen. Hiervoor heb je een recept van je huisarts nodig.
Lees meer over de behandeling bij de huisarts bij smeren bij psoriasis.
Psoriasis geneest niet door een behandeling. Het is belangrijk dat je met psoriasis leert leven. Dit is goed om te weten:
Schaam je je voor je plekken? Of ben je onzeker, angstig of somber door je ziekte? Praat erover. Bijvoorbeeld met je huisarts, de praktijkondersteuner of een psycholoog. Lees ook wat je nog meer kunt doen om goed met je ziekte om te gaan.
Naar de huid-therapeutJe huisarts kan je doorsturen naar een huid-therapeut. Die legt veel uit over je ziekte. En helpt om goed met je huid om te gaan.
Naar de huid-artsJe huisarts kan je doorsturen naar een huid-arts. Bijvoorbeeld als je veel of grote plekken hebt. Of de plekken worden niet beter na een behandeling met zalf met medicijnen.
Naar de arts die veel weet over ontstekingen in gewrichtenSommige mensen hebben ook een ontsteking in of rond hun gewrichten. Dan kan de huisarts je doorsturen naar een arts die veel weet van ontstekingen in gewrichten. Deze arts is een reumatoloog.
Een ontsteking zit vaak in je vingers, tenen of knieën. Je gewricht wordt dan dik en vaak warm. Ook doet het pijn. Heb je een lichte huid, dan zie je ook dat je huid bij het gewricht rood wordt. Soms heb je ook ontstekingen in de rug of het bekken.
Andere behandelingenSommige mensen proberen een andere behandeling. Zoals kruiden, acupunctuur of een dieet. Er is nog niet genoeg onderzoek gedaan om te weten of deze behandelingen veilig zijn. En of ze helpen. Wil je 1 van deze behandelingen proberen? Bespreek dit met je huisarts.
Uw huisarts kan u doorverwijzen naar de dermatoloog van OLVG. De dermatoloog bespreekt met u welke behandeling het beste voor u is.
Gebruik als basis een gewone, vette zalf om de huid in te vetten.
De meeste mensen met psoriasis krijgen eerst een behandeling met een speciale zalf.
De dermatoloog vertelt u welke zalf voor u het beste is. Voorbeelden van zalf zijn calcipotriol of hormoonzalf.
U smeert de zalf op de psoriasisplekken. De arts heeft met u besproken hoe u de zalf moet gebruiken.
Als zalf niet goed werkt, kunt u lichttherapie krijgen. Soms krijgt u zalf en lichttherapie tegelijk. Dit heet combinatietherapie.
U kunt meer lezen over lichttherapie op de webpagina: UVB-therapie.
Als u hele erge psoriasis heeft, kunt u systemische therapie krijgen. Omdat systemische therapie erge bijwerkingen kan geven, moet u vaker op controle komen. De arts onderzoekt dan uw huid en uw bloed.
Bij systemische therapie krijgt u medicijnen. Deze medicijnen slikt u door of krijgt u via een injectie of infuus.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Dermatologie, locatie Oost, P1
020 510 86 84 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Dermatologie, locatie West, route 16
020 510 86 84 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.