Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Meneer Turan is al jaren patiënt bij OLVG. Fan van OLVG, noemt hij zich zelfs. In de jaren ’70 maakt hij kennis met het ziekenhuis als hij zijn amandelen er laat knippen. Voor zijn diabetes is hij al jaren onder controle bij dokter Brouwer. En toen hij in 2000 last kreeg van een hoge bloeddruk en druk op de borst, meldde hij zich bij een cardioloog van OLVG. Hij kreeg de diagnose angina pectoris. In de jaren die volgden, onderging hij meerdere hartkatheterisaties en dotterbehandelingen.
De lichamelijke klachten stapelden zich op. Zijn zicht ging sterk achteruit door de diabetes. Hij hield vocht vast, kreeg zogenoemde ‘etalagebenen’ en werd slechter ter been. ‘Mijn vader raakte depressief en kwam bijna niet meer buiten’, vertelt zijn dochter Rukiye, die inmiddels werkzaam was als onderzoeksverpleegkundige in het Hartcentrum van OLVG. ‘Verdere behandeling leek niet zinvol, mijn vader was eigenlijk opgegeven.’
Toen kwam er licht aan het einde van de tunnel. ‘Mijn vader had een klik met Shila van Hartrevalidatie en dankzij haar ging hij meer bewegen. Het begon met kleine stapjes – hij kon slecht zien en was bang om te vallen – maar de fysiotherapie deed hem zichtbaar goed. Langzaam werd zijn conditie beter en hij kwam in contact met dokter Van Heerebeek. Die stelde de diagnose diastolisch hartfalen; een aandoening die relatief onbekend is, maar dokter Van Heerebeek is erin gespecialiseerd. Toen viel alles op zijn plaats: vandaar dat de eerdere behandeling niet aansloeg!’
Bij diastolisch hartfalen kan het hart niet goed ontspannen en wordt die stugger. Het hart kan zich dan minder goed vullen met bloed, waardoor het lichaam te weinig (zuurstofrijk) bloed krijgt. Het is een complexe vorm van hartfalen die lastig is aan te tonen. OLVG is het eerste ziekenhuis met een speciaal spreekuur voor deze aandoening.
Met de heer Turan gaat het sinds de diagnose veel beter. Hij staat weer vol in het leven en heeft meer zelfvertrouwen. ‘Dokter Van Heerebeek is als een vriend’, zegt hij. ‘En dokter Brouwer ook’, over de internist die hem al jaren behandelt voor zijn diabetes. Zijn hartklachten zijn nu onder controle. Een afspraak om de zes maanden, om te zien of het goed gaat, is voldoende.