Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Vlak voor de geboorte van Douwe zaten zijn ouders en grote zus nog heerlijk ontspannen op het strand in Thailand. Krap een week na thuiskomst braken de vliezen bij moeder Hester. Een vroegtijdige geboorte was niet te voorkomen. Douwe kwam – elf weken te vroeg – ter wereld en lag twee weken lang op de Neonatale Intensive Care van het VUmc. Daarna mocht hij enkele weken aansterken in het Anna Paviljoen van OLVG. Inmiddels is Douwe een gezond mannetje van ruim een jaar. Het team van het spreekuur Nazorg Couveusekinderen is trots op hem.
‘Ouders van vroeggeboren kinderen maken vaak een heel stressvolle tijd door’, vertelt neonatoloog Sophie van der Schoor. ‘Het kind is de eerste weken extreem kwetsbaar en nog immatuur, en hierdoor vatbaar voor allerlei ziekten. Voor de ouders, die snakken naar stabiliteit, voelt deze periode als een achtbaan. Als dan na een zeer intensieve periode de tijd aanbreekt om hun te vroeg geboren kind mee naar huis te nemen, zijn de ouders vaak onzeker of ze het wel goed doen en moeten ze vertrouwen in hun kind krijgen. Daarom blijven we deze ouders en hun kind volgen. Ons team bestaat uit een kinderarts, psycholoog, fysiotherapeut, prelogopedist, logopedist en twee verpleegkundigen van jeugdgezondheidszorg (JGZ). Allemaal bij elkaar, met één team dat elkaar goed op de hoogte houdt. Zodat ouders een duidelijk en eenduidig antwoord en advies krijgen op hun vragen.’
Hester, de moeder van Douwe: ‘Ik voel me bevoorrecht dat we gebruik kunnen maken van dit spreekuur. Douwe is bij OLVG bekend en we hoeven zijn verhaal niet steeds opnieuw te vertellen. Bij de individuele controles wordt zijn leeftijd gecorrigeerd met zijn te vroeg geboren elf weken.
Vanaf de eerste weken leerden wij de lichaamstaal van Douwe te begrijpen. We leerden te zien waar Douwe aan toe was en we voorkwamen hiermee dat hij overprikkeld werd. De tools die we hierbij kregen gaven ons extra vertrouwen.’
Elke maand kunnen ouders met hun ‘couveusekind’ of zieke pasgeborene terecht bij het spreekuur Nazorg Couveusekinderen. Hier werken kinderarts, fysiotherapeut, prelogopedist, logopedist, psycholoog en verpleegkundigen van JGZ nauw samen om te controleren of het kind zich ook na de ziekenhuisopname goed blijft ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan groei, spraak en motoriek. De specialisten informeren elkaar over de voortgang van de patiëntjes. Daardoor hoeft het kind soms zelfs minder vaak naar het ziekenhuis toe.