home

Atopisch eczeem : jeukende ontsteking van de huid

Atopisch eczeem is een huidaandoening die bij veel mensen voorkomt. Een andere naam is constitutioneel eczeem. Atopisch eczeem is een huidaandoening die iemand vanaf de geboorte heeft. Bij atopisch eczeem jeukt uw huid heel erg. U kunt ook schilfers op uw huid krijgen. U kunt atopisch eczeem niet van iemand anders krijgen of aan iemand anders doorgeven.

Over atopisch eczeem

Atopisch eczeem komt vaak voor. Mensen die atopisch eczeem hebben, hebben het vanaf hun geboorte. 7 van de 10 mensen met atopisch eczeem hebben familieleden die eczeem, astma of hooikoorts hebben.

Klachten

De klachten bij atopisch eczeem kunnen op heel jonge leeftijd beginnen, maar ook pas na de puberteit. De klachten kunnen een tijdje verdwijnen en later weer terugkomen.
Atopisch eczeem kan erger worden. Bijvoorbeeld als uw huid droger wordt door water, fel zonlicht, koud weer of droge lucht. U krijgt dan schilfers op de huid en de huid gaat jeuken.

Atopisch eczeem kan op alle plekken van uw huid voorkomen. Atopisch eczeem komt het meest voor op uw gezicht, in de plooi van uw elleboog en in uw knieholte.

Bij atopisch eczeem wordt uw huid droog. Er komen schilfers op uw huid en uw huid gaat jeuken. Ook kan een infectie aan uw huid ontstaan.

Veel mensen gaan krabben, omdat hun huid jeukt. Als u lang blijft krabben, wordt uw huid dik en u krijgt veel schilfers. Er kunnen bacteriën op de huid komen. U kunt rode wondjes krijgen waar geel vocht uitkomt. Als dit vocht opdroogt, wordt het een geel korstje.

Soms kunt u zelfs blaasjes of blaren op de huid krijgen.

Als het atopisch eczeem minder wordt, kan uw huid op die plek een iets andere kleur hebben dan voordat u atopisch eczeem op die plek had. Als u een lichte huid heeft, is de plek meestal wat donkerder. Als u een donkere huid heeft, is de plek meestal wat lichter. Het kleurverschil kan vanzelf verdwijnen.

Behandeling

Atopisch eczeem is nooit helemaal te genezen. U kunt wel een behandeling krijgen om uw klachten te verminderen.

Een behandeling van atopisch eczeem kan de volgende doelen hebben:  

  • zorgen dat uw huid minder ontstoken is
  • zorgen dat de roodheid minder wordt en dat u minder schilfers heeft
  • uw huid zacht en soepel maken

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk.

Zalf

U smeert speciale zalf op de plekken met atopisch eczeem. De dermatoloog bespreekt met u welke zalf voor u het beste is. Voorbeelden zijn een gewone vette zalf, hormoonzalf of hormoonvrije zalf.

Systemische therapie

Systemische therapie betekent dat u medicijnen slikt, zoals tabletten of capsules. De dermatoloog bespreekt met u welke medicijnen voor u het beste zijn. Voorbeelden zijn prednison, ciclosporine of mycofenolaat mofetil.

UVB-therapie

UVB-therapie is een behandeling met lichtstralen.

Tips

U kunt zelf een aantal dingen doen om minder last te hebben van uw atopisch eczeem:

  • Houd uw huid vet. Smeer daarom 2 keer per dag een vette basiszalf op de plekken met atopisch eczeem. U krijgt hiervoor een recept.
  • Probeer niet te krabben. Als u krabt, kan uw atopisch eczeem erger worden.
  • Na een paar weken ziet uw huid er beter uit. Volg het advies van uw dermatoloog: blijf de zalf smeren volgens het schema dat u gekregen heeft
  • Ga maximaal 1 keer in de 2 dagen onder de douche. Gebruik doucheolie en lauw water.
  • Ga maximaal 1 keer per week in bad. Gebruik badolie als u in bad gaat.
  • Dep uw huid na een douche of bad droog. Probeer niet te wrijven. Smeer uw huid daarna steeds goed in met de zalf die u van de dermatoloog gekregen heeft.
  • Draag katoenen kleding. Van wollen en synthetische kleding kunt u meer jeuk krijgen.
  • Koude lucht en droge lucht kunnen uw huid uitdrogen. U kunt dan sneller schilfers en een ontstoken huid krijgen. Smeer daarom in de winter uw huid extra goed in, vooral uw gezicht en handen.

Aandoeningen

Onderzoeken

Behandelingen

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Dermatologie, locatie Oost, P1
020 510 86 84 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

Polikliniek Dermatologie, locatie West, route 16
020 510 86 84 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Dermatologie van OLVG. Laatst gewijzigd: