home

Diëtetiek : samen in beweging naar beter

Foto van een zorgverlener en een patiënt
Foto van een zorgverlener en een patiënt

De diëtist is de specialist op het gebied van voeding bij gezondheid en ziekte. Zij kunnen u advies geven als u een dieet nodig heeft in verband met een ziekte (als onderdeel van de behandeling), u door ziekte of behandeling erg afvalt of wanneer u problemen heeft met eten en drinken. Zij geven ook advies bij kunstmatige voeding, zoals sondevoeding en parenterale voeding. Goede voeding helpt bij herstel en levert een positieve bijdrage aan uw algehele conditie. En zorgt ervoor dat u sneller herstelt na een ziekte of operatie.

De diëtist weet veel over de spijsvertering, de voedingsbehoefte, de functie van voedingsstoffen in het menselijk lichaam en de samenstelling van voedingsmiddelen. Daarnaast heeft zij de nodige medische kennis. Zij kijkt samen met u wat u kunt veranderen aan uw voeding, zodat uw klachten afnemen of om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Daarbij wordt rekening gehouden met uw situatie, wensen en voorkeuren.

De diëtist begeleidt en motiveert u bij het volgen van uw dieet en voorziet u van een persoonlijk advies met praktische tips en ideeën voor het inpassen van het dieet in uw dagelijks leven. Dit kan zowel tijdens opname in OLVG als wanneer u weer thuis bent.

De diëtisten zijn werkzaam op de verpleegafdelingen en polikliniek van beide locaties. Iedere diëtist heeft een eigen specialisme of aandachtsgebied, bijvoorbeeld kanker, nierziekten, hart- en vaatziekten, maag-darm- en leverziekten, diabetes mellitus, longziekten en voedingsproblemen die samenhangen met diverse operaties. Zij werken nauw samen met andere hulpverleners als onderdeel van het multidisciplinaire behandelteam.

Poliklinieken

Waar heeft u een afspraak? Klik op de Poliklinieken voor locatie, route & contact.