home
Foto van M.A.J. van Looij

dr. M.A.J. van Looij

KNO-arts, somnoloog

Aandachtsgebieden

Slaapgerelateerde ademhalingsproblemen (OSA) Pediatrische (kinder) KNO, o.a. Down syndroom

In Leiden heb ik geneeskunde gestudeerd. Tijdens mijn coschappen merkte ik dat binnen de KNO-heelkunde veel dingen samenvielen, die ik in andere coschappen interessant vond. De anatomie van het hoofd-hals gebied is complex, maar prachtig. Ons werk bestaat uit een combinatie van poliklinische werkzaamheden met dagen op de OK. De patiënten die wij zien zijn pasgeboren tot hoogbejaard. De problemen waarmee zij bij ons komen verschillen van relatief eenvoudig naar zeer ingewikkeld.

Ik heb mijn opleiding tot KNO-arts gevolgd  in het Erasmus MC (Rotterdam). Tijdens mijn opleiding ben ik gepromoveerd op een erfelijke vorm van slechthorendheid. Ook deed ik maandelijks een multidisciplinair spreekuur met de klinisch genetici, voor kinderen met erfelijk gehoorverlies. De kinder-KNO vind ik nog steeds een van de leukste onderdelen van mijn dagelijks werk.

Na mijn opleiding heb  ik al enkele jaren in OLVG West gewerkt (toen nog het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis. Hier heb ik mezelf verdiept in de diagnostiek en behandeling van slaap apneu. In 2018 heb ik het Europees examen somnoloog (expert in slaapgeneeskunde) behaald.

Sinds januari 2019 ben ik weer werkzaam in OLVG. Ik vind het werken in een opleidingsziekenhuis, waar we coassistenten en AIOS (specialisten in opleiding) begeleiden zeer inspirerend. Alle factoren die mij destijds voor de KNO deden kiezen gelden nog steeds Het  mooiste aan mijn vak is het contact met alle verschillende patiënten, uit Amsterdam, maar ook wel eens van ver daarbuiten.  

Opleiding en werkervaring

Specialist sinds

-20082018

Bij OLVG sinds

2019

Opleiding

  • Geneeskundestudie aan Rijksuniversiteit Leiden
  • Opleiding tot KNO-arts aan Erasmus MC Rotterdam

Werkervaring

  • MC Zuiderzee, Lelystad
  • MC Slotervaart, Amsterdam

Promotie

Hearing loss in HDR-syndrome, a study of mice and men (2007).

Talen

Nederlands, Engels, Frans

Nevenfuncties

  • Lid commissie PrevENT (preventie commissie KNO vereniging)
  • Lid bestuur Commissie Kwaliteit en Accreditatie Slaapgeneeskunde Vereniging Nederland