Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
U krijgt een thoraxdrain omdat er vocht of lucht tussen uw longen en borstwand zit. De ruimte tussen uw longen en borstwand heet borstholte of pleuraholte. Bij gezonde longen zit er een dun laagje vocht in de borstholte. Hierdoor blijft de long stevig tegen de borstwand aan zitten.
Als er lucht of te veel vocht in de borstholte komt, kan uw long zich niet goed vullen met uw adem. U kunt dan klachten krijgen zoals:
Om het teveel aan lucht of vocht uit uw borstholte weg te halen, krijgt u een thoraxdrain. Dit is een dun slangetje tussen 2 ribben. Een machine zuigt door het slangetje de lucht of het vocht weg.
Er zijn verschillende redenen waarom u een thoraxdrain kunt krijgen.
Bij het plaatsen van een thoraxdrain komen bijna nooit complicaties voor. Soms ontstaat een kleine bloeding. Ook kunt u een ontsteking krijgen aan uw huid rondom de thoraxdrain. Bij niet goed doorademen en hoesten, kunt u een longontsteking ontwikkelen.
Uw arts bepaalt hoe lang u de thoraxdrain draagt. Dit gebeurt als de long weer goed werkt en als er genoeg lucht of vocht uit de borstholte is gepompt.
Na het verwijderen van uw thoraxdrain, kunt u nog niet alles doen. Met uw arts bespreekt u hoelang u zich aan deze regels moet houden.
Heeft u een klaplong gehad? Houd dan rekening met onderstaande voor uw eigen veiligheid:
Iedere ingreep heeft risico’s. Met een thoraxdrain bestaat een kleine kans op een ontsteking of bloeding.
Bel meteen de afdeling Longgeneeskunde als u 1 of meer van deze klachten heeft:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Longgeneeskunde, locatie Oost, P2
020 510 88 92 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Longgeneeskunde, locatie West, route 4
020 510 88 92 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)