Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Baby’s die te vroeg geboren zijn, hebben meer kans op oogproblemen:
Dit noemen we prematurenretinopathie (ROP). Retinopathie = afwijking aan het netvlies, prematuren = bij te vroeg geboren baby’s.
Bij 8 van de 10 baby’s gaan de bloedvaatjes vanzelf weer normaal groeien.
Soms gebeurt dit niet. Zonder behandeling kan het netvlies gedeeltelijk of helemaal loslaten. Hierdoor kan een baby slechtziend of blind worden.
De oogproblemen kunnen mild zijn of ernstig. Dit noemen we het stadium van het oogprobleem:
Normaal zijn de ogen van een baby klaar bij de geboorte. Er zitten overal in het netvlies bloedvaatjes. Die zorgen ervoor dat het netvlies zuurstof krijgt.
Bij uw baby zijn de bloedvaatjes nog niet klaar door de vroege geboorte. Aan de randen van het netvlies zitten nog geen bloedvaatjes. Daardoor komt er te weinig zuurstof in het netvlies.
Door het zuurstoftekort gaat het netvlies stofjes maken die de bloedvaatjes extra snel laten groeien. Ze zijn daardoor zwakker en gaan makkelijker bloeden en lekken. Ook kunnen ze aan het netvlies ‘trekken’. Ze kunnen het netvlies in het ergste geval los trekken.
Bij kleine afwijkingen is geen behandeling nodig. Dan krijgt uw baby controles, bijvoorbeeld iedere 2 weken. Zo kan de oogarts zien of de situatie verbetert of juist niet.
De controles gaan meestal door tot het moment waarop de zwangerschap eigenlijk uitgerekend was, rond de 40e week, maar soms ook iets langer.
Bij de eerste controle hoeft er niets afwijkends te zien te zijn, maar in de loop van weken kunnen toch oogproblemen ontstaan. Dan wordt vaker gecontroleerd. De oogproblemen kunnen ernstiger worden, maar kunnen ook vanzelf over gaan.
Bij ernstige afwijkingen is er een kans dat uw baby slechtziend of blind wordt. Uw baby moet dan behandeld worden. Meestal gaat dat met een laser.
Niet alle ziekenhuizen doen deze behandeling. Het kan dus zijn dat uw baby in een ander ziekenhuis opgenomen wordt.
Hoe vroeger en hoe kleiner uw baby is geboren, hoe groter de kans op ernstige oogproblemen en slecht zien of blindheid.
Na oogproblemen door te vroege geboorte kunnen baby’s last krijgen van:
Meestal wordt in het eerste jaar duidelijk of uw baby zulke oogproblemen heeft. Soms ontstaan ze pas later en soms zelfs op volwassen leeftijd. Dat betekent dat ook netvliesloslating nog later kan gebeuren.
Uw baby blijft onder controle bij de oogarts. U hoort van de oogarts hoe vaak controles nodig zijn.
Kinderen die ROP gehad hebben worden meestal op de leeftijd van 12-18 maanden nog een keer uitgebreid onderzocht op brilsterkte afwijkingen, scheelzien en lui oog. Als er dan geen behandelingen nodig zijn, hoeft uw baby waarschijnlijk niet meer op controle te komen.
Uw baby heeft later wel meer kans dat hij/zij een bril nodig heeft. Uw baby kan bijziend zijn of een cilinderafwijking hebben. Bij een cilinderafwijking is het hoornvlies niet rond.
Kinderen die behandeld zijn voor ROP worden in elk geval elk jaar gecontroleerd (op oudere leeftijd 1 keer per 2 jaar) of vaker als daar reden voor is.
We hebben deze tekst gemaakt met de richtlijn voor artsen over oogproblemen bij te vroeg geboren baby’s.
Voor meer informatie en contact met andere ouders kunt u terecht bij:
Onderzoek naar ROP is nodig bij:
Soms heeft een baby met ROP behandeling nodig. Meestal is dit een laserbehandeling. Soms heeft een baby meerdere laserbehandelingen nodig.
Deze laserbehandeling gebeurt niet in OLVG, maar in een gespecialiseerd ziekenhuis. Als uw kind 1 of meerdere laserbehandelingen nodig heeft, verwijzen wij u door.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Oogheelkunde, locatie Oost, P3
020 510 88 87 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Oogheelkunde, locatie West, route 2
020 510 88 87 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Oogheelkunde, locatie Spuistraat
020 510 88 87 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.