home

Normale cyclus menstruatie : u kunt hiervoor terecht bij Gynaecologie

De periode van de eerste dag van de menstruatie tot de eerste dag van de volgende menstruatie wordt een cyclus genoemd. Gemiddeld duurt zo’n cyclus achtentwintig dagen.

Bij vrouwen in de vruchtbare levensfase rijpt er elke maand in de eierstok een eiblaas waarin een eicel groeit. Als de eiblaas rijp is en openbarst komt de eicel vrij en in de eileider kan deze bevrucht worden. Als de eicel niet bevrucht wordt gaat hij verloren. Het slijmvlies van de baarmoeder laat dan los. Dat is de maandelijkse bloeding die we kennen als de menstruatie. Het gemiddelde bloedverlies bij een menstruatie is ongeveer 50 milliliter.

Wat is een normale cyclus?

De eerste menstruatie

De eerste menstruatie (menarche) begint in westerse landen gemiddeld op twaalfjarige leeftijd. Het duurt meestal een paar jaar voordat er een normale regelmatige cyclus is ontstaan. Het systeem moet nog ‘wennen’ en de periode waarin een eiblaas rijpt en springt kan nog wisselen.

De laatste menstruatie

De laatste menstruatie heet de menopauze. Deze treedt bij westerse vrouwen doorgaans op als zij 52 jaar zijn. De precieze leeftijd van de menopauze is bij moeders en dochters vaak hetzelfde. Voordat het zover is, wordt de cyclus meestal een of enkele jaren onregelmatig: eerst komen de menstruaties sneller achter elkaar, daarna met steeds grotere tussenpozen.

Wat gebeurt er in een cyclus? De cyclus heeft verschillende stappen die wordt gestuurd door hormonen:

De cyclus heeft verschillende stappen die wordt gestuurd door hormonen:

  • rijping van de eiblaas (de folliculaire fase) en het baarmoederslijmvlies
  • eisprong (de ovulatie)
  • uitrijpingsface (luteale fase) van het baarmoederslijmvlies
  • menstruatie

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Gynaecologie van OLVG. Laatst gewijzigd: