home

Een gebroken hart: het bestaat echt

We krijgen er helaas allemaal wel een keer mee te maken: allesomvattend liefdesverdriet. Omdat onze liefde niet beantwoord wordt, we onze grote liefde kwijtraken aan een ander of een dierbare overlijdt. Daar kun je letterlijk goed ziek van zijn. Door de heftige emoties kun je namelijk het gebroken-hart-syndroom oplopen. Wat is dit precies en - belangrijker - hoe kan dat ‘gekwetste’ hart weer helen?

Robert Riezebos, cardioloog en hoofd van het OLVG Hartcentrum, heeft ook af en toe mensen met een ‘gebroken hart’ in zijn spreekkamer. Zij komen binnen op de Spoedeisende Hulp met symptomen die typisch zijn voor een hartinfarct: benauwdheid, pijn op de borst, zweten en misselijkheid. Bij het in beeld brengen van de hartvaten met een katheter (dun slangetje), blijken alle vaten echter netjes open te staan. Dit in tegenstelling tot die van iemand die een infarct heeft.

Een inktvispot

Wel verkeert het hart op zo’n moment in een bijzondere en niet geheel ongevaarlijke staat, legt Riezebos uit: ‘Het hart van mensen met het gebroken-hart-syndroom knijpt aan de punt niet meer samen, maar de basis vertoont juist overdreven samentrekkingen. Hierdoor krijgt het de vorm van een “Takotsubo*”, een Japanse inktvispot.’ De reactie ontstaat doordat het lichaam bij een heftige emotionele trigger teveel zogenaamde ‘catecholamines’ aanmaakt. Dit zijn hormonen die het lichaam klaarmaken voor een vecht- of vluchtreactie.

De kracht van emoties

Bij 1 op de 100 mensen die zich in het ziekenhuis melden met een acuut hartinfarct, blijkt er in werkelijkheid sprake te zijn van een ‘gebroken hart’ door verdriet of andere stress. ‘Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je het gebroken-hart-syndroom krijgt wanneer je een blauwtje loopt. Het ontstaat echt door zware, emotionele stress, veelal veroorzaakt door een bepaalde vorm van verlies. Ook plotselinge, hevige pijn kan de boosdoener zijn’, aldus Riezebos.

Volg je hart

Gelukkig herstellen mensen met het gebroken-hart-syndroom  door de nodige rust over het algemeen binnen enkele weken vanzelf weer. In sommige gevallen krijgen zij tijdelijk medicijnen die het hart ondersteunen en ontlasten. Ook biedt OLVG hen  psychische ondersteuning via een hartrevalidatietraject. Ondanks dat het syndroom een serieuze aandoening is, hoeven we volgens Riezebos niet voorzichtig te worden in de liefde: ‘Volg je hart, het kan echt wel tegen een stootje.’

*De officiële naam van het gebroken-hart-syndroom is Takotsubo cardiomyopathie (of stress cardiomyopathie) en is vernoemd naar de takotsubo, een speciale kruik, waarmee men in Japan inktvissen vangt.  

Betrokken afdelingen

Hartcentrum