home

Na het tongriempje klieven bij een baby : oefeningen voor thuis

Een te strak tongriempje kan zorgen dat uw baby niet goed drinkt. Soms is het nodig om een stukje van het tongriempje in te knippen. Dit heet klieven. Hierdoor voelt drinken anders aan voor uw baby. Ook kunnen krampjes ontstaan in de spieren rond de mond. Om uw baby te laten wennen aan het gevoel, kunt u thuis oefeningen doen.

Over het tongriempje

Het tongriempje is het bandje tussen de onderkant van de tong en de mondbodem. Het tongriempje heet ook frenulum linguae. 
Als uw baby een te kort tongriempje heeft, is drinken soms moeilijk. Ook op latere leeftijd kan een te kort tongriempje voor klachten zorgen, zoals bij het praten. 

Over het klieven

Als het tongriempje erg strak is of bijna tot aan de punt van de tong vastzit, kan klieven soms helpen. Het klieven van het tongriempje is een eenvoudige ingreep. Bij klieven knipt een arts een stukje van het tongriempje van uw baby door. In het eerste levensjaar is geen verdoving nodig. Na de ingreep kan uw baby de tong beter bewegen en gaat het voeden meestal beter. 

Zorg na het klieven

Het is mogelijk dat uw baby na het klieven veel beter drinkt. Dit is niet altijd zo. Soms drinkt uw baby juist minder goed tijdens de eerste voedingen na het klieven. Of uw baby wil minder aan de borst drinken.  

Het helpt om uw baby vaker aan de borst te laten drinken of een fles aan te bieden. Hierdoor kan uw baby wennen aan het nieuwe gevoel in de mond.
Uw baby kan de eerste 24 uur na het klieven onrustig zijn of huilen. 
Het helpt om uw baby huid-op-huid-contact te geven en veel vast te houden.

Oefeningen na het klieven

Na het klieven van het tongriempje, moet uw baby wennen aan het nieuwe gevoel in de mond. Drinken voelt anders en uw baby kan kramp krijgen in de spieren rondom de mond. 
Oefeningen kunnen helpen. 
Het advies is om 2 keer per dag oefeningen te doen. Dit hoeven niet alle oefeningen te zijn. U kunt per keer een paar oefeningen doen. 
Zodra uw baby goed blijft drinken, zijn de oefeningen niet meer nodig.

Ontspannen van de spieren rond de mond 

Masseer de wangen van uw baby. Dit kunt u doen door met de toppen van uw vingers zachtjes druk te zetten en langzaam rond te draaien op de wangen. 
Wrijf daarna met uw vinger rondom de mond van uw baby. Dit helpt uw baby de mond en kaak te ontspannen. 

Duim zuigen

Laat uw baby op uw duim zuigen. Uw nagel ligt op de tong van uw baby. Wanneer uw baby op uw duim zuigt, duwt u uw duim iets verder in de mond van uw baby, tot ongeveer 4 centimeter diep. Als uw baby krachtig zuigt, trekt u uw duim steeds een klein stukje terug. Dit moedigt uw baby aan om krachtig vast te houden. 

Tong bewegen 

Door de bovenlip of onderlip van uw baby aan te raken met uw vinger, moedigt u uw baby aan om de tong uit te steken. Een beetje melk op uw schone vinger of een speen kan hierbij helpen. 
Beweeg met uw vinger op de huid net boven of onder de mond van de ene naar de andere kant. Dit moedigt uw baby aan om de tong heen en weer te bewegen. 

Tong spiegelen 

Houd uw baby op een afstand van 20 tot 30 centimeter voor uw gezicht. Steek uw tong uit en maakt daar een geluid bij zoals ‘aaah’. Dit moedigt uw baby aan om u na te doen. Dit heet spiegelen. 

Tong wandelen 

Laat uw baby op uw vinger zuigen. Uw nagel is omhoog gedraaid, naar het gehemelte van uw baby. In kleine stapjes trekt u uw vinger langzaam uit de mond. Bij elk stapje duwt u zachtjes op de tong. 

Instructies en adviezen

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. U kunt ook bellen.

Verpleegafdeling Neonatologie, locatie Oost, R2
020 599 62 00 (dag en nacht bereikbaar)

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Neonatologie van OLVG. Laatst gewijzigd: