home

IVF-behandeling in OLVG, locatie Oost : eicel bevruchten buiten de baarmoeder

Als u niet zwanger wordt, kunt u soms zwanger worden via een ivf-behandeling. In het laboratorium zorgt de embryoloog dat een zaadcel de eicel bevrucht. Daarna plaatst de arts de bevruchte eicel in de baarmoeder. Het plaatsen van de bevruchte eicellen gebeurt in Amsterdam UMC, locatie AMC.

Over ivf

Ivf is een behandeling waarbij de bevruchting in het laboratorium gebeurt.
De arts zuigt de eicellen uit de eierstokken met een holle naald. Dit heet een punctie. De arts haalt de zaadcellen uit de zaadlozing.
De embryoloog zorgt dat een zaadcel de eicel bevrucht. Na de bevruchting plaatst een arts in Amsterdam UMC het embryo in de baarmoeder. Ivf is de afkorting voor in-vitro fertilisatie.

U kunt om verschillende redenen ivf krijgen:

  • Uw eileiders zijn afgesloten of verwijderd.
  • Er is geen oorzaak gevonden waarom u nog niet zwanger bent geworden.
  • U bent niet zwanger geworden na andere behandelingen, zoals IUI of een operatie.
  • U heeft ernstige endometriose.
  • De zaadcellen in het sperma zijn minder vruchtbaar.                                   

De kans om zwanger te worden met ivf hangt af van uw leeftijd. U kunt geen ivf krijgen als u ouder bent dan 43 jaar. Als u ouder bent dan 38 jaar, krijgt u eerst een bloedonderzoek om te kijken of uw eierstokken nog goed genoeg werken.
Als u ivf 1 keer probeert, heeft u 20 tot 25 procent kans om zwanger te worden.
Als u ivf meer dan 1 keer probeert, heeft u ongeveer 40 procent kans om zwanger te worden.
Als u ivf probeert met ingevroren embryo’s, heeft u ongeveer 15 procent kans om zwanger te worden.

De behandeling kan zwaar zijn voor u en uw partner. Praat erover met elkaar met uw vrienden en met uw familie. Het kan ook helpen om te praten met andere mensen die ivf hebben geprobeerd. Lees hier meer over op de website van Freya.

Zo gaat ivf

IVF bestaat uit verschillende stappen:

  • eicellen rijpen met hormonen
  • follikelpunctie en de zaadlozing
  • het bevruchten van de eicel in het laboratorium
  • terugplaatsen van de embryo’s

Instructies man

Voor ivf is het belangrijk dat de zaadcellen gezond zijn. Volg de volgende instructies op:

  • Rook niet tijdens de hele behandeling.
  • Meld het bij de arts als u tijdens ivf koorts krijgt.

In de 2 dagen voor de follikelpunctie is het beter om geen zaadlozing meer te hebben.

Starten met ivf

Registratie in Amsterdam UMC, locatie AMC

Het plaatsen van de bevruchte eicellen gebeurt in Amsterdam UMC, locatie AMC. Laat u en uw partner inschrijven bij de administratie van Amsterdam UMC, locatie AMC. Zeg dat u bij OLVG, locatie Oost ivf krijgt. U krijgt een AMC-registratienummer. De verpleegkundige van OLVG bespreekt met u wanneer u zich kan inschrijven bij Amsterdam UMC, locatie AMC.

Injecties

Tijdens ivf is het nodig dat u injecties krijgt met verschillende hormonen. U kunt de injecties zelf geven of door iemand anders laten doen. De verpleegkundige laat zien hoe u of een naaste injecties moet geven.

Foliumzuur

Het is belangrijk om tijdens ivf en tijdens de zwangerschap 0,4 mg foliumzuur per dag te nemen. Lees hier meer over op de webpagina: Foliumzuur.

Hormonen gebruiken

Eicellen rijpen met hormonen

U krijgt hormonen zodat uw eicellen rijp worden. Dit heet een eisprong. Er zijn verschillende manieren om uw eicellen te laten rijpen. De arts bespreekt de mogelijkheden met u.
Het is belangrijk dat u de hormonen op het juiste dag neemt. Begin met tellen vanaf de dag dat u ongesteld bent geworden. De dag dat u begint met bloeden is dag 1.

Eicellen rijpen met Decapeptyl

  • Begin op dag 21 met de eerste injectie van Decapeptyl. U gebruikt 1 injectie per dag, in de avond.
  • U wordt ongeveer ongesteld op de dag dat u uw menstruatie zou verwachten. Dit is normaal.
  • Neem contact op met de polikliniek Fertiliteit op de dag dat u ongesteld bent geworden. U krijgt dan een afspraak voor een echo van de eierstokken. Dit is een echo via de vagina. 
  • Soms moet u na de eerste echo nog een week langer doorgaan met de injecties Decapaptyl. Bijvoorbeeld als u nog geen menstruatie heeft gehad of als uw baarmoederslijmvlies te dik is. Na 1 week krijgt u opnieuw een echo.
  • Als uw eierstokken en baarmoederslijmvlies klaar zijn voor de behandeling, krijgt u ook andere injecties. U gebruikt 1 injectie per dag, in de avond.

Eicellen rijpen met de anticonceptiepil

  • Op dag 1 neemt u de anticonceptiepil. U neemt 1 pil per dag.
  • Neem contact op met de polikliniek Fertiliteit als u ongesteld bent. U hoort dan wanneer u andere medicijnen gaat gebruiken.

Eicellen rijpen met een antagonist

  • Neem contact op met de polikliniek Fertiliteit als u ongesteld bent. U krijgt dan een afspraak voor een echo rond dag 3.
  • Bij de echo hoort u wanneer u medicijnen gaat gebruiken.

Eicellen rijpen met een ‘flare’

  • Begin op dag 1 met de eerste injectie van Decapeptyl. U gebruikt 1 injectie per dag.
  • Neem contact op met de polikliniek Fertiliteit als u ongesteld bent. U krijgt dan een afspraak voor een echo rond dag 3.
  • Bij de echo hoort u wanneer u medicijnen gaat gebruiken.

Eisprong

1 week na het beginnen met andere medicijnen krijgt u een echo. De arts kijkt dan of de eiblaasjes rijp zijn. Als de eiblaasjes rijp zijn, krijgt u een injectie met Ovitrelle. U neemt dan geen andere medicijnen meer.
Vaak krijgt u de injectie tussen 22.00 uur en 01.00 uur in de avond. U prikt de injectie zelf.
Door Ovitrelle krijgt u een eisprong. Dat is nodig voor de punctie. Ongeveer 36 uur na de injectie krijgt u de punctie.

Zo gaat de follikelpunctie

Dag van de follikelpunctie

  • Probeer een licht ontbijt te eten.
  • Voor de follikelpunctie is het belangrijk dat er geen urine meer in uw blaas zit.

Voor de follikelpunctie

  • Uw partner kan bij de follikelpunctie zijn als u dit wilt. Als u een familielid of vriend meeneemt naar de afspraak, wachten zij tijdens de behandeling in de wachtkamer.
  • U krijgt de follikelpunctie in de behandelkamer van de polikliniek Fertiliteit.
  • U krijgt een tabletten en een injectie tegen de pijn.

De follikelpunctie

  • U gaat op de onderzoekstafel liggen. U legt uw benen in de beensteunen.
  • De arts brengt een speculum in uw vagina. Dit is een hulpmiddel voor de arts om beter naar de baarmoeder te kunnen kijken. Een speculum heet ook een eendenbek.
  • De arts maakt uw vagina schoon met een nat gaasje.
  • U krijgt doeken over uw onderlichaam.
  • De arts maakt een echo via de vagina. De arts bekijkt dan de eiblaasjes.
  • De arts brengt een holle naald in de eierstok. Dit kan een beetje pijn doen. De arts kan de naald op de echo zien.
  • De arts zuigt de eiblaasjes leeg met de holle naald. De eiblaasjes gaan via een pomp in reageerbuisjes.
  • De follikelpunctie duurt ongeveer 15 minuten.
  • De arts kan tijdens de follikelpunctie niet zien of hij eicellen opzuigt met de naald. In het ivf-laboratorium kijkt de embryoloog of er eicellen in de reageerbuisjes zitten.

Transport van de eicellen naar Amsterdam UMC

Uw partner krijgt een doos met de eicellen. Dit heet een transportbox. Uw partner brengt deze doos naar Amsterdam UMC, locatie AMC. Uw partner gebruikt hiervoor een auto of taxi. Fietsen, rijden op de scooter of reizen met het openbaar vervoer is niet toegestaan.
U kunt geen behandeling in OLVG krijgen zonder partner. Als het vervoeren van de transportbox niet gaat lukken, bespreek dit dan met de arts.

Terug naar OLVG

Uw partner levert de transportbox meteen in bij de polikliniek Fertiliteit.

Zaadcellen

Op de dag van de follikelpunctie levert de man sperma in. Dit mag thuis of in het ziekenhuis. Lees meer over het opvangen en inleveren van sperma op de webpagina: Spermaonderzoek.
Soms maakt de arts de zaadcellen gezonder voor de bevruchting. Dit gebeurt in het laboratorium.

Naar huis

U blijft in het ziekenhuis tot uw partner de transportbox heeft ingeleverd. Als u zich goed voelt, mag u na de follikelpunctie naar huis. U kunt wat suf zijn na de follikelpunctie. U mag zelf geen auto of fiets besturen zo kort na de punctie. Vraag of iemand u met de auto naar huis brengt.

Zo gaat het verder

Op de dag van de follikelpunctie begint u met het nemen van het medicijn Utrogestran. In de bijsluiter van Utrogestran staat dat u de capsules via de mond inneemt. Voor deze behandeling brengt u de capsules in uw vagina.
U neemt 3 keer per dag 200mg Utrogestran.

Afspraak voor het terugplaatsen van de embryo’s

Op dag 3 na de follikelpunctie belt de polikliniekmedewerker u. U hoort dan of de bevruchting en ontwikkeling van de embryo’s is gelukt. U krijgt dan een afspraak voor het plaatsen van de embryo’s.

Invriezen van embryo’s

Als er meer embryo’s zijn dan de arts terugplaatst, kunt u zelf beslissen wat er gebeurt met de extra embryo’s. De arts kan de embryo’s vernietigen of invriezen. Als u de embryo’s laat invriezen, kunt u deze later laten plaatsen in uw baarmoeder. U kunt dan zwanger worden.
Lees hier meer over op de webpagina: Plaatsen van embryo's na invriezen

Het terugplaatsen van de embryo’s

Het plaatsen van de embryo’s gebeurt in Amsterdam UMC, locatie AMC. Lees hier meer over op de webpagina: Plaatsen van een embryo in Amsterdam UMC, locatie AMC.

Adviezen voor thuis

  • Probeer zo veel mogelijk te leven zoals u gewend bent.
  • Als u last heeft van overstimulatie, drink minimaal 2 liter vocht per dag.
  • Ga niet op vakantie tijdens uw ivf-behandeling. U heeft veel controles in het ziekenhuis. Wilt u op vakantie? Bespreek uw plannen met uw arts.

Zwangerschapstest

Als u nog niet ongesteld bent geweest, mag u 16 dagen na de punctie thuis een zwangerschapstest doen. U kunt een zwangerschapstest kopen bij de drogist. De assistente van de afdeling belt u op de dag van de zwangerschapstest.

Zwanger

Als u zwanger bent, maakt de assistente een afspraak voor een echo. U krijgt de echo als u 7 tot 8 weken zwanger bent. Na de echo krijgt u een verwijzing voor een gynaecoloog of verloskundige.

Extra onderzoek tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunt u extra onderzoeken doen om te kijken of uw kind genetische afwijkingen heeft. Als u ouder dan 36 jaar bent, dan heeft u een grotere kans op een kind met genetische afwijkingen.
Met een bloedonderzoek kijkt de arts of er een kans is op Downsyndroom, Edwardssyndroom of Patausyndroom. Dit onderzoek heet de NIPT-test. Uw arts bespreekt de mogelijkheden met u.  

Als u niet zwanger bent

Als u niet zwanger bent, wordt u ongesteld. De assistente van de afdeling maakt een afspraak voor u. Tijdens de afspraak bespreekt de arts de mogelijkheden met u.

Door meerdere keren ivf te proberen, heeft u meer kans om zwanger te worden. Soms lukt het niet om opnieuw ivf te proberen. Bijvoorbeeld door de kosten of omdat de kans op succes klein lijkt. De arts bespreekt met u of u opnieuw ivf kunt proberen.

Als u tijdens de behandeling embryo’s heeft laten bevriezen, kunt u proberen zwanger te worden door het plaatsen van bevroren embryo’s. Lees meer hierover op de webpagina: Plaatsen van embryo’s na invriezen.

Stoppen met ivf

Er zijn verschillende redenen waarom de arts uw behandeling stopt:

  • U heeft geen of weinig rijpe eiblaasjes gekregen tijdens de behandeling.
  • De arts kan geen eicellen uit de eiblaasjes halen.
  • De zaadcellen bevruchten de eicellen niet.

Overstimulatie

Soms worden uw eierstokken te groot door de behandeling. Dit heet het overstimulatiesyndroom. Tijdens de behandeling controleert de arts regelmatig of u het overstimulatiesyndroom heeft. U kunt last krijgen van buikpijn, misselijkheid en u kunt zwaarder worden. Als u last heeft van het overstimulatiesyndroom, dan stop de arts uw behandeling.

Kosten ivf

Sommige zorgverzekeraars vergoeden de medicijnen bij een ivf-behandeling niet. Kijk op de website of uw zorgverzekeraar de medicijnen voor u vergoedt. Lees meer over vergoedingen op de webpagina: Niet-verzekerde zorg.

Wanneer moet u ons bellen?

Iedere behandeling heeft risico’s. Bij een ivf-behandeling bestaat een kleine kans op een infectie.

Bel meteen de polikliniek Fertiliteit als u 1 of meer van deze klachten heeft:

  • Meer dan 38,5 graden koorts.
  • U heeft buikpijn.
  • U bent misselijk.
  • U heeft andere afscheiding.
  • U verliest bloed na de punctie.
  • U wordt 2 kilo zwaarder per week tijdens de behandeling.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek VEVO, locatie Oost, P1
020 599 34 81 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde Amsterdam UMC, locatie AMC
Meibergdreef 9
1105 AZ Amsterdam
020 566 91 11

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Fertiliteit van OLVG. Laatst gewijzigd: