home

Fertiliteit : u bent bij ons in goede handen

Foto van een onderzoeker die met de microscoop aan het werk is
Foto van een onderzoeker die met de microscoop aan het werk is

Fertiliteit of VEVO (Voortplantings Endocrinologie en Vruchtbaarheids Onderzoek) richt zich op paren, bij wie het gedurende tenminste 1 jaar niet gelukt is om (opnieuw) zwanger te worden.

Fertiliteitsonderzoek

Kinderwens is een belangrijk en emotioneel hoofdstuk in het leven. Als de zwangerschap op zich laat wachten of de menstruatie is niet regelmatig bieden wij onderzoek naar de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap, en zo mogelijk behandeling om de kans op zwangerschap te vergroten. Wij onderzoeken zowel de man als de vrouw.

Afhankelijk van de gevonden oorzaak kunnen wij  behandelingen als: Ovulatie-inductie (opwekken van de eisprong), IUI (inbrengen van bewerkt sperma in de baarmoeder), IVF (reageerbuisbevruchting) en ICSI (reageerbuisbevruchting waarbij de zaadcel in de eicel wordt gebracht) geven.

Een behandeling is overigens lang niet altijd nodig. Veel paren worden gelukkig alsnog op de natuurlijke manier zwanger.

Voor onderzoek en/of behandeling bij de polikliniek Fertiliteit heeft de vrouw die zwanger wil worden een verwijzing nodig van de huisarts. 

De wettelijke leeftijdsgrens van de vrouw voor onderzoek en behandeling is 43 jaar. Leeftijd zelf is geen indicatie voor behandeling en na het 40e jaar niet altijd zinvol. Uw arts kan u daarover, eventueel na aanvullend onderzoek, meer over vertellen.

Alleenstaande vrouwen en lesbische paren kunnen vanwege steeds ingewikkelder wordende regelgeving helaas niet in OLVG worden behandeld. Wij adviseren u om zich te laten verwijzen naar Amsterdam UMC, locatie AMC.

Dagbehandelingen en Poliklinieken

Waar heeft u een afspraak? Klik op de Dagbehandelingen en Poliklinieken voor locatie, route & contact.

Feiten & cijfers

2.416
nieuwe patiënten per jaar

Ervaringsverhaal

Fertiliteitsarts Paul Flierman : ik zie blijdschap en teleurstelling

Op mijn spreekuur zie ik mensen uit allerlei landen en lagen van de bevolking. Wat ze gemeen hebben: een kinderwens. De kans om in het eerste jaar zwanger te raken is over het algemeen vrij groot. Als dit na een tijd niet is gelukt, groeit vaak de frustratie en zoeken mensen hulp.

Lees verder