home

POP-expertisecentrum : psychiatrische hulp rondom uw zwangerschap 

Foto van een ouderhand die een babyhandje vastpakt
Foto van een ouderhand die een babyhandje vastpakt

De POP-poli adviseert zwangere vrouwen met een (voorgeschiedenis van) een psychiatrische ziekte over (medicamenteuze) behandelingsmogelijkheden gedurende de zwangerschap en postpartum. Om dit advies zo passend mogelijk te maken voor iedere individuele patiënt en het toekomstige kind, vormen wij een multidisciplinair team bestaande uit een Psychiater, Obstetricus (gynaecoloog) en een Pediater (kinderarts): POP. Elke specialist informeert de patiënt vanuit zijn eigen invalshoek, waarbij zowel de risico’s van een onbehandelde psychiatrische ziekte als de voordelen en risico’s van een (medicamenteuze) behandeling worden gewogen en toegelicht.

Bekijk de video

Poliklinieken

Waar heeft u een afspraak? Klik op de Poliklinieken voor locatie, route & contact.

Ervaringsverhaal

Psychiatrische advisering rondom de zwangerschap : dat je met zorg omringd bent, geeft vertrouwen

Liefdevol kijkt Nurdan naar haar slapende dochter in de wandelwagen. De bijna tien weken oude Soma ziet er gezond en tevreden uit. Net als Nurdan zelf. ‘Door de OLVG POP-poli voelden mijn man en ik ons veilig.’

Lees verder

Veelgestelde vragen

Veel medicijnen mag u blijven gebruiken in de zwangerschap of bij borstvoeding. Omdat stoppen meer psychische klachten geeft, is doorgaan gezonder voor moeder en kind.
Bij het POP-expertisecentrum geven we persoonlijk advies over medicijngebruik. Wilt u meer weten? Bekijk dan de medicatielijst.

Ja, dat kan. Psychiatrische klachten kunnen zorgen voor complicaties tijdens de zwangerschap.

Ja, uw klachten kunnen na de bevalling toenemen. Als dit het geval is kunt u het beste contact opnemen met uw behandelend arts. Soms helpt het om de dosering van de medicijnen aan te passen.

Ja, dit is in goed overleg met uw huisarts, psychiater en/of gynaecoloog zeker mogelijk.

Acuut stoppen van medicatie is doorgaans niet verstandig. Antidepressiva moeten langzaam worden afgebouwd om vervelende verschijnselen die gepaard kunnen gaan met een te snelle afbouw, zoals slapelooshied en agitatie, te voorkomen. Bij een zwangere vrouw of kraamvrouw geeft het stoppen met medicatie een verhoogde kans op hernieuwde of een toename van psychiatrische klachten. Als u tijdelijk wil stoppen met het gebruik van antidepressiva is het daarom belangrijk dit eerst met uw huisarts, psychiater en/of gynaecoloog te bespreken.

Ja, dat mag. Wel hebben bepaalde middelen dan de voorkeur. Zo wordt fluoxetine (Prozac) in hoge doseringen afgeraden omdat dit medicijn in een hogere  dosering overgaat in de borstvoeding. Ook heeft dit middel een langere halfwaardetijd (tijd die het middel nodig heeft om af te breken) dan de andere middelen. Dit kan ertoe leiden dat het middel zich ophoopt in het lichaam van de baby. Het is daarom belangrijk om in goed overleg met de behandelend arts af te stemmen welke antidepressiva in uw situatie het beste is als u borstvoeding wil geven.

Zorg op de POP poli valt onder de zorgverzekering. Wel kan het ten koste gaan van het eigen risico. 

Iedereen kan je adviseren om naar de POP poli te gaan. Maar er is een verwijzing van een (huis)arts nodig, helaas is een brief van de verloskundige niet genoeg. Dit is om administratieve redenen en gaat niet om de inhoud van de brief.