home
Foto van M.F. Gerhards

dr. M.F. Gerhards

chirurg

Aandachtsgebieden

lever-, galweg- en alvleesklierchirurgie, darmchirurgie (oncologie, benigne- en functioneel), minimaal invasief (waaronder robot)

Al 25 jaar werk ik nu in OLVG, waar ik ook gedeeltelijk ben opgeleid. Ik ben echt met de stad en zijn mensen verweven. Als gastro-intestinaal chirurg doe ik met name operaties aan de lever, galweg, alvleesklier en darm. Vaak in de vorm van een kijkoperatie. Ik vind het belangrijk om voor de patiënt een volledig palet te kunnen bieden. We hebben in OLVG ruime ervaring in minimaal invasieve chirurgie (kijkoperaties, o.a. met de robot), waarin we landelijk ook onderscheidend zijn. Ik ben lid van het GIOCA (Gastro-Intestinaal Oncologisch Centrum Amsterdam) team, waarin we samenwerken met het Amsterdam UMC, in het bijzonder voor de pancreas en lever zorg (HPB Amsterdam).

Naast kwaadaardige aandoeningen, opereer ik ook goedaardige aandoeningen zoals IBD en bekkenbodemproblematiek en heb ik als enige in Nederland ervaring met het aanleggen van het continent ileostoma volgens Kock. Na meer dan 15 jaar opleider geweest te zijn, ben ik inmiddels vice-opleider en vind ik het nog steeds een uitdaging om met jonge, enthousiaste mensen te werken, met als doel goede, allround chirurgen af te leveren. Tot slot ben ik als voorzitter van het oncologisch centrum mede verantwoordelijk voor de gehele oncologische zorg in ons ziekenhuis en de samenwerking met het Boven IJ (Oncologisch Centrum Amsterdam, OCA).

Opleiding en werkervaring

Specialist sinds

2000

Bij OLVG sinds

1997

Opleiding

  • 2001: Stage Colo-Rectal and Laparoscopy Cleveland Clinic Florida (US), Prof Steven Wexner
  • 2000 Chef de Clinique gastro-intestinale chirurgie, OLVG Amsterdam
  • 1995: AIOS/Stage Oncologische Chirurgie AVL, Antoni van Leeuwenhoek Huis Amsterdam
  • 1994-2000: Chirurgie Regio II, AMC en OLVG Amsterdam

Werkervaring

Sinds 2001 Staf chirurg OLVG Amsterdam.

Promotie

Surgical strategies in the management of hilar cholangiocarcinoma (2000). Promotoren: Prof. D.J. Gouma en Prof. T.M. van Gulik.

Talen

Nederlands, Engels, Frans

Nevenfuncties

  • Vice-opleider chirurgie (Regio A)
  • Voorzitter Oncologisch Centrum en OCA (OLVG/ BovenIJ)
  • Lid DB CMA (Chirurgen Maatschap Amsterdam)
  • Lid HPB Amsterdam
  • Lid Editorial Advisory Board Colorectal Disease en Laparoscopy