home

Delta-TT 10 jaar FU

Onderzoek naar de verankering op lange termijn van de heup-kom bij 2 verschillende heupprotheses


Waar gaat dit onderzoek over?


Hoewel het plaatsen van een totale heupprothese over het algemeen een succesvolle ingreep is, bestaat er de kans dat de heup-kom ná de operatie los laat. De Delta-TT heup-kom is ontworpen om de kans op loslating van de heupprothese te verminderen. In 2014/2015 hebben we een onderzoek uitgevoerd, waarbij we de verankering van de Delta-TT heup-kom hebben onderzocht en hebben vergeleken tussen een keramisch en een polyethyleen (plastic) inzetstuk. De oorspronkelijke resultaten lieten een goede stabilisatie van de Delta-TT heup-kom zien, ongeacht het type inzetstuk. We onderzoeken nu de resultaten op 10 jaar ná de operatie.


Wat wordt er verwacht van patiënten?


Patiënten die in het verleden hebben meegedaan aan dit betreffende ‘RSA-Delta-TT’ onderzoek worden gevraagd om 10 jaar na de operatie naar het ziekenhuis te komen voor het maken van een RSA-foto. Dit is een speciale röntgenfoto waarmee de verankering van de heup-kom in het bot gemeten kan worden. Ook zal er tijdens hetzelfde bezoek een standaard röntgenfoto gemaakt worden. Patiënten vullen eenmalig een vragenlijst in over het functioneren van de heupprothese. Dit kan zowel digitaal als op papier.


Zijn er andere ziekenhuizen die deelnemen?

Nee, dit is een kleinschalig onderzoek dat alleen in OLVG wordt uitgevoerd.
Worden er nog deelnemers gezocht?
Ja, zodra de patiënten die in het verleden hebben mee gedaan aan het ‘RSA-Delta-TT’ onderzoek het moment van 10 jaar na de operatie naderen, zullen zij benaderd worden door één van de onderzoekers. Patiënten worden dan gevraagd om deel te nemen. 


Wie werken er aan dit onderzoek?

Binnen OLVG zijn de contactpersonen voor dit onderzoek A. Klaassen en O. Hoonhout. Contact opnemen kan ook via RSA-10@olvg.nl