Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Er zijn verschillende operaties mogelijk:
Wanneer de myomen worden verwijderd maar de baarmoeder behouden blijft, bestaat de kans dat er na de behandeling opnieuw myomen ontstaan. Soms is het daarom onmogelijk de baarmoeder te behouden, met name als er meerdere myomen zijn.
Myomen in de baarmoederholte (intracavitair) of onder het slijmvlies (submukeus) kunnen worden verwijderd door een hysteroscopische operatie (therapeutische hysteroscopie). De arts brengt via de vagina een kijkbuis (hysteroscoop) in de baarmoeder en voert via de kijkbuis de operatie uit. Kijk voor meer informatie op de behandelingspagina van 'Therapeutische hysteroscopie'.
De bloedvaten van de baarmoeder zorgen ervoor dat myomen van bloed worden voorzien. Bij embolisatie wordt de bloedtoevoer naar de myomen verminderd. Hierdoor groeien de myomen niet meer, ze worden kleiner of kunnen zelfs verdwijnen. Een embolisatie wordt gedaan door een interventieradioloog. Hij is gespecialiseerd in het doen van ingrepen met behulp van röntgenstralen. De ingreep wordt onder plaatselijke verdoving of met een ruggenprik gedaan op de afdeling Radiologie.
Voor een definitieve oplossing van de klachten kan het soms de beste keuze zijn de baarmoeder te verwijderen. Het bloedverlies verdwijnt hiermee. Het effect op buik- of rugklachten is minder goed te voorspellen. De baarmoeder kan soms via de vagina worden verwijderd maar bij myomen gebeurt dit meestal via de buik. Dit kan door een laparotomie of een laparoscopie. In principe blijven de eierstokken en eileiders behouden.
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de adfeling Gynaecologie.