home

OLVG breidt zorgaanbod Spoedpolikliniek uit

Vanaf begin februari kunnen huisartsen patiënten met (licht) hoofdletsel, bacteriële infecties van de huid (cellulitis) en ontsteking van de anus (peri-anaal abces) ook doorverwijzen naar de Spoedpolikliniek, onderdeel van de Spoedeisende hulp (SEH) van OLVG. De wachttijden in de Spoedpolikliniek zijn een stuk korter omdat de zorg kan worden ingepland.

De pilot met de Spoedpolikliniek startte maart 2023 en was een succes. Inmiddels wordt deze vorm van spoedzorg binnen OLVG standaard geboden. De wachttijd is maximaal 1 uur, in plaats van vaak urenlang wachten op de Spoedeisende hulp (SEH). 

Welke patiënten zijn welkom?

Patiënten met de volgende aandoeningen kunt u doorverwijzen naar de Spoedpolikliniek van OLVG:

  • Kleine botbreuken;
  • Acute wondzorg;
  • Behandeling van hoofdletsel zonder ernstige complicaties;
  • Verdenking trombosebeen;
  • Snelle diagnostiek en behandeling van een ontsteking nabij de anus (peri-anaal abces);
  • Zorg voor acute bacteriële infecties van de huid (cellulitis), inclusief pijnbestrijding en eventueel antibiotica.

Hoe werkt de Spoedpolikliniek voor de dagpraktijk?

De Spoedpolikliniek is op werkdagen van 8 tot 17 uur open om patiënten op te vangen. Iedere huisarts kan op dat moment bellen om een afspraak te plannen. De patiënt kan dan vrijwel altijd binnen enkele uren terecht.

Op moment van afspraak meldt de patiënt zich op de SEH OLVG West en is dan direct aan de beurt. U kunt tijdens kantooruren bellen op 020 510 80 27.

Werkwijze

  1. De huisarts belt de Spoedpolikliniek en beslist samen met de medewerker (een physician assistant, verpleegkundig specialist of SEH-verpleegkundige) aan de hand van een paar vragen of patiënt geschikt is en welke onderzoeken nodig zijn. 
  2. Dan wordt een afspraak gepland. Als het nodig is kan die afspraak direct plaatsvinden. 
  3. De patiënt meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de balie van de SEH in OLVG West en wordt verwezen naar de Spoedpolikliniek die gelegen is naast de SEH.
  4. Daar is patiënt direct aan de beurt, doorloopt het tevoren bepaalde pad en er vindt behandeling plaats.

Na gemiddeld 45 minuten is het bezoek afgerond. Als aanvullend onderzoek nodig is wordt dat onderzoek verricht en in geval van opname wordt patiënt doorverwezen naar de SEH. 

De huisarts wordt direct via de gebruikelijke weg ingelicht over de bevindingen en zo nodig gebeld. 

U kunt patiënten nog steeds rechtstreeks insturen voor röntgen

Huisartsen kunnen uiteraard ook nog rechtstreeks patiënten insturen naar de röntgen voor een foto of echo. Als daar een relevante afwijking wordt gezien, gaan patiënten door naar de Spoedpolikliniek of gipskamer.  

Contact

Wilt u meer weten of twijfelt u over het insturen van een patiënt? Bel gerust met de Spoedpolikliniek SEH op 020 510 80 27.