Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Door een val, ongeluk of geweld kan een tand losraken. Meestal gaat het om 1 van de bovenste snijtanden. Het gevolg kan zijn:
Het spalken van uw tand gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. De tandarts gebruikt de naaste tanden of kiezen om de losse tand aan vast te maken. Dit gebeurt met een metalen draadspalk en met een soort lijm.
Door de spalk staat de tand weer stevig vast en kan de tand weer vastgroeien. Dit duurt meestal 2 tot 4 weken. De tandarts verwijdert daarna de spalk.
Soms lost de wortel van de tand na maanden of jaren op. De tand moet dan vervangen worden.
Soms moet de tand na maanden of jaren vervangen worden. Als iemand wettelijk aansprakelijk is voor uw losgeraakte tand, raden wij u aan om de verzekering te informeren.
Uw kaak is nog een paar uur na de behandeling verdoofd. Na de verdoving kunt u pijn krijgen in uw kaak. Vaak helpen pijnstillers goed tegen de pijn. U leest hier meer over op de webpagina: Na een behandeling door een kaakchirurg.
Na de behandeling kunnen uw wangen en lippen erg dik worden. Koel de wangen en lippen met ijs tot 3 uur na de behandeling. Zo worden ze minder dik. Na ongeveer 5 dagen worden uw wangen en lippen vanzelf minder dik.
U kunt koorts krijgen na het spalken. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. Na 5 dagen neemt de koorts meestal weer af. Pijn, zwelling en koorts horen bij het normale herstel. Antibiotica zijn niet nodig.
Het kan gebeuren dat de zenuw die in de tand zit doodgaat waardoor de tand kan verkleuren. Als dat bij u het geval is, verwijzen wij u terug naar uw eigen tandarts. U krijgt dan een zenuwbehandeling of wortelkanaalbehandeling om verdere verkleuring van de tand tegen te gaan.
Gebruik de tand zo weinig mogelijk. Eet geen kauwgom en bijt niets af met de tand.
Als u uw mond goed verzorgt, heeft u minder kans op een ontsteking. Zo verliest u de tand niet. Het is daarom belangrijk dat u uw tanden en de spalk goed poetst. Gebruik voor het poetsen een kleine zachte tandenborstel. Poets voorzichtig. Gebruik geen elektrische tandenborstel.
Het is belangrijk uw tanden en de spalk goed schoon te houden. Spoel daarom 2 tot 3 keer per dag uw mond met kraanwater of met een mondspoelmiddel. Zo nodig krijgt u een recept voor een mondspoelmiddel.
Bij het gebruik van het mondspoelmiddel komt er soms een donkere aanslag op uw tanden. De tandarts of mondhygiënist kan de aanslag verwijderen nadat de tand is vastgegroeid.
Zorg ervoor dat u zo snel mogelijk een afspraak maakt bij uw eigen tandarts. Uw tandarts controleert of de tand is vastgegroeid.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA), locatie Oost, P4
020 599 36 01 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kaakchirurgie@olvg.nl
Polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA), locatie West, route 1
020 599 36 01 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kaakchirurgie@olvg.nl
Als de polikliniek Mondziekten, Kaakchirurgie en Aangezichtschirurgie niet bereikbaar is, belt u met klachten die echt niet kunnen wachten naar de Spoedeisende Hulp via het algemene telefoonnummer van OLVG. Vertel dan altijd dat u door een MKA-chirurg behandeld bent.
OLVG, locatie Oost
020 599 91 11
OLVG, locatie West
020 510 89 11
Is de situatie levensbedreigend, bel dan 112.