home

Ongewild verlies ontlasting : u kunt hiervoor terecht bij Bekkenbodemcentrum Amsterdam

Als iemand geen controle meer heeft over de stoelgang en ongewild ontlasting verliest, is er sprake van incontinentie voor ontlasting. Dit wordt ook fecale incontinentie of incontinentia alvi genoemd. Incontinentie komt vooral bij ouderen voor en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Geschat wordt dat ongeveer 7 procent van de vrouwen last heeft van incontinentie voor ontlasting.

Hoe ontstaat het?

De meest voorkomende oorzaak van incontinentie voor ontlasting is onvoldoende werking van de sluitspier (sfincter) van de anus. De buitenste anale sluitspier (externe sfincter) kan dan onvoldoende aanspannen wanneer de endeldarm is uitgezet (door vulling met lucht of ontlasting). Het langer ophouden van ontlasting vormt dan een probleem. Ook de binnenste sluitspier kan onvoldoende werken, waardoor met name de ‘rustdruk’ minder is. Dit zorgt vaak voor passief verlies. In beide gevallen kan er lucht ontsnappen en er kan vloeibare en/of vaste ontlasting via de anus naar buiten lekken.

Mogelijke oorzaken van een onvoldoende werkende kringspier zijn:

  • Normale veroudering. Bij het ouder worden kan de kracht van de sluitspier afnemen.
  • Beschadiging van spieren of zenuwen tijdens een bevalling (met name bij een totaalruptuur) of een operatie rondom de anus.

Andere oorzaken van incontinentie voor ontlasting zijn:

  • Verlies van elasticiteit van de endeldarm. Als gevolg hiervan wordt de tijd tussen het moment dat iemand de aanwezigheid van ontlasting voelt en het ogenblik waarop de aandrang ontstaat, korter. Dit verlies van elasticiteit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van littekenweefsel dat ontstaat na een operatie of bestraling.
  • Ontsteking van de endeldarm. Aandoeningen die tot ontsteking van de endeldarm leiden, zoals colitis kunnen het vasthouden van ontlasting bemoeilijken.
  • Overloop incontinentie. Dit kan optreden bij ernstige obstipatie. Soms lekt er dan (dunne) ontlasting weg waardoor het lijkt alsof iemand de ontlasting niet kan ophouden, terwijl er juist gelaxeerd moet worden.
  • Een verzakking van de endeldarm, waardoor het anale kanaal niet meer goed kan sluiten. Niet te verwarren met aambeien, die overigens wel klachten van vochtverlies (soiling) kunnen geven.

Klachten

Klachten van incontinentie voor ontlasting:

  • Ongewild verlies van ontlasting
  • Het niet goed kunnen ophouden van ontlasting
  • Hygiënische problemen of huidproblemen.

Seksuele problemen door incontinentie van ontlasting

Ongewild verlies van ontlasting kan tot problemen leiden in het seksuele functioneren. Zo kan het een negatieve invloed hebben op de seksuele opwinding. Ook is het mogelijk dat het lichaamsbeeld of zelfbeeld verandert en dat er eventuele schaamte of schroom ontstaat. In de menopauze kunnen bekkenbodemklachten ontstaan of verergeren.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Bekkenbodemcentrum Amsterdam.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Bekkenbodemcentrum Amsterdam van OLVG. Laatst gewijzigd: