home

OLVG biedt nieuwe behandeling centraal slaapapneu

OLVG zet een belangrijke stap in de behandeling van centraal slaapapneu. Met succes werd een nieuw type implantaat, het Remede-systeem, bij een patiënt geplaatst. OLVG is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die dit systeem toepast.

De succesvolle implantatie vond plaats in het kader van de reST-studie en is een belangrijke mijlpaal in de behandeling van centraal slaapapneu. 

Remede-systeem helpt ademhaling weer op gang

Centraal slaapapneu is een aandoening waarbij tijdens de slaap vanuit de hersenen te weinig prikkeling naar het middenrif plaatsvindt, waardoor de ademhaling stagneert. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en wordt regelmatig gezien bij patiënten met hartfalen. Het Remede-systeem monitort de ademhaling en geeft een elektrisch signaal af aan de zenuw die het middenrif aanstuurt wanneer onregelmatigheden worden gedetecteerd. Zo komt de ademhaling weer op gang.

Het Remede-systeem is uitsluitend geschikt voor patiënten met centraal slaapapneu, waarbij de ademhalingsspieren geen signaal van de hersenen ontvangen om te bewegen. Het systeem is niet geschikt voor obstructief slaapapneu, waarbij de ademhaling stopt vanwege een blokkade in de luchtweg.

Unieke samenwerking

De reST-studie in OLVG is uniek door de samenwerking tussen vier verschillende specialisten: KNO-arts dr. Peter van Maanen, cardioloog dr. Jonas de Jong, longarts dr. Herre Reesink en neuroloog dr. Kristel Kasius. 

De patiënten die deelnemen aan de reST-studie worden gedurende vijf jaar gevolgd om de effectiviteit van het Remede-systeem te meten. Naast het monitoren van de ademhalingsfunctie worden ook gegevens verzameld over de hartspierfunctie en het uithoudingsvermogen, met een specifieke focus op patiënten met hartfalen.