home

Dag van de Fietshelm

Van de bijna 50.000 fietsslachtoffers die in 2021 met ernstig letsel de Spoedeisende Hulp bezochten, had ruim 11.000 hersenletsel opgelopen. Schokkende cijfers. Zéker als je weet dat dit aantal een derde minder had kunnen zijn, als de fietsers een helm hadden gedragen. Artsen voor Veilig Fietsen, het HersenStrijd Fonds en de Hersenstichting luiden de noodklok en organiseren vandaag de eerste landelijke Dag van de Fietshelm.

In de landen om ons heen is het de normaalste zaak van de wereld: als je gaat fietsen, doe je een helm op. In Nederland doet slechts 2 tot 3 procent van alle fietsers dit. En dat terwijl de snelheid van fietsers door de komst van de E-bike erg omhoog is gegaan. “E-bikes gaan te hard en daarom gaan mensen sneller onderuit”, stelt Victor Jansen, Spoedeisende Hulparts in OLVG. Onder fietsers van 55 jaar en ouder steeg de hoeveelheid fietsongevallen in 2021 zelfs met 42 procent. Ze zijn de snellere fietsen niet gewend en hun reflexen worden minder. Ook E-bikers tussen de 12-17 jaar raken vaker volgens VeiligheidNL vaker gewond. Het aantal jonge slachtoffers met ernstig letsel steeg van 4 procent (2016) tot 22 procent vorig jaar.

Ongelukken dichtbij huis

Als de oplossing zo simpel is, waarom dragen Nederlanders dan geen fietshelm? Een veelgehoord argument is dat mensen het niet nodig vinden; ze denken dat een ongeluk hen niet overkomt. En dat terwijl de meeste valpartijen dichtbij huis gebeuren, als mensen een boodschap doen of de kinderen naar school brengen. “In OLVG zien we vooral een piek in e-bikeslachtoffers als het wegdek nat wordt,” zet Spoedeisende Hulparts Jansen. “En op uitgaansavonden. Eigenlijk zou je een alcoholslot op zo’n e-bike moeten plaatsen.”
Inge de Vlieger, GZ-psycholoog bij OLVG en betrokken bij de organisatie van de Dag van de Fietshelm: “De afgelopen jaren zijn we het heel normaal gaan vinden om een helm te dragen bij het skiën en schaatsen. Zo normaal moet het ook voor fietsers worden.”

Draag jij al een fietshelm?

Na een overheidscampagne in Denemarken draagt 80 procent van de fietsende kinderen en 50 procent van de volwassenen een helm. Is dat in Nederland ook haalbaar? Artsen voor Veilig Fietsen hoopt van wel. Inge de Vlieger: “Voor dit jaar is het ons doel om het percentage fietsers met een fietshelm naar 15 procent te brengen. Vandaag worden er door het hele land activiteiten georganiseerd om dat doel te behalen: er zijn symposia, op enkele basisscholen worden gratis fietshelmen uitgedeeld en in Valkenburg wordt de Tour de Tietema verreden. Zeg, draag jij eigenlijk al een fietshelm?”