home

Voedingsadvies na het verwijderen van de alvleesklierkop : eiwit en alvleesklierenzymen

Na het verwijderen van de alvleesklierkop verandert het verwerken van voeding in uw lichaam. Dit heet de spijsvertering van voedsel. U heeft hiervoor na de operatie medicijnen nodig. Herstellen kost veel energie voor het lichaam. Het is daarom belangrijk dat uw lichaam genoeg energie heeft om te herstellen. Dit doet u door de juiste voedingsstoffen te eten. Vooral eiwit en energie zijn belangrijk.

De spijsvertering na een PPPD, PRPD of Whipple operatie

Omdat een deel van uw organen is verwijderd, moet uw lichaam op een andere manier voedsel verteren. Het kan de eerste dagen na de operatie de volgende gevolgen hebben:

  • U kunt merken dat dingen ander smaken.
  • Eten en drinken kan soms moeilijk zijn na de operatie. Bijvoorbeeld omdat u geen honger heeft.
  • Voedsel gaat minder snel van uw maag naar uw darmen. Hierdoor kunt u zich vol voelen of kunt u misselijk worden. Soms moet u overgeven. Meestal verdwijnen deze klachten vanzelf na de operatie. Soms kan het dagen of weken duren.

Tips als u misselijk bent of moet overgeven

  • Kauw uw voedsel goed klein. Hierdoor kan voedsel sneller naar de darmen gaan.
  • Eet 6 tot 9 kleine maaltijden per dag. Eet geen grote maaltijden.
  • Kies voor vloeibare producten, zoals pap, vla, yoghurt, vruchtenmoes en dranken. Vloeibare producten verlaten de maag sneller.
  • Neem geen kleine slokken drinken, maar een flinke slok. Het drinken gaat dan sneller door uw maag.
  • Drink niet te snel of te langzaam.
  • Eet geen of weinig producten met veel vet, zoals pizza, patat of taart. Hierdoor verlaat eten de maag langzamer.

Alvleesklierenzymen gebruiken

De alvleesklier geeft speciale stofjes aan de darm om eten te verteren. Deze stofjes heten enzymen. Na een PPPD, PRPD of Whipple operatie maakt uw alvleesklier niet genoeg enzymen om uw eten te verteren. U kunt dit oplossen door tijdens uw maaltijd medicijnen met deze enzymen te nemen. Dit zijn capsules met korrels erin. De diëtist of arts speekt met u af hoeveel capsules u moet nemen.

Instructies alvleesklierenzymen

  • Volg altijd de aanwijzingen van uw diëtist of arts over hoeveel capsules u moet nemen.
  • Meestal neemt u 2 capsules bij een grote maaltijd.
  • Bij een kleine maaltijd met vet neemt u meestal 1 capsule.
  • Slik de capsules tijdens de maaltijd in met een beetje water.
  • Als u meer dan 1 capsule moet nemen, verdeel ze dan over de maaltijd.
  • Slik de capsule in 1 keer door.
  • Als u de capsule te groot vindt: open dan de capsule en doe de korrels in een zure vloeistof, zoals vruchtensap, appelmoes of yoghurt. Kauw niet op de korrels.
  • Als u een capsule bent vergeten: neem deze dan binnen een half uur na de maaltijd alsnog in. Als het al meer dan een half uur geleden is, neem de capsule dan niet meer in.
  • Als u misselijk wordt of diarree krijgt: neem dan contact op met uw diëtist. Soms heeft u een andere hoeveelheid alvleesklierenzymen nodig.

Klachten die u kunt krijgen bij te weinig alvleesklierenzymen

  • U heeft lang een vol gevoel na de maaltijd.
  • U boert veel.
  • U laat veel windjes.
  • U heeft buikkrampen.
  • Uw ontlasting ziet er anders uit. Uw ontlasting is dan beige of grijs, en blijft plakken aan de wc. Uw ontlasting kan ook een sterke geur hebben. Soms moet u ook vaker naar de wc.
  • Uw gewicht wordt minder.

Filmpje over de werking van alvleesklierenzymen

Goede voeding

Na een operatie heeft uw lichaam extra voedingsstoffen nodig. Bijvoorbeeld om wonden te genezen, spieren te behouden en ervoor te zorgen dat u minder snel infecties krijgt. Een dieet met meer energie en eiwit zorgt dat u sneller herstelt en vermindert de kans op complicaties.

Let op uw gewicht

Na deze operatie kan het moeilijk zijn om genoeg te eten. De meeste mensen vallen af na deze operatie. Het is belangrijk dat u uzelf regelmatig weegt. 

Weeg uzelf elke week op hetzelfde moment en op dezelfde weegschaal, bij voorkeur zonder kleding of elke keer met dezelfde kleding. Uw gewicht kan elke keer een halve tot een hele kilo anders zijn. Dat is normaal.
Bespreek uw gewicht met de diëtist.

Gebruik voldoende eiwitten en calorieën

Na een operatie heeft uw lichaam meer energie en voedingsstoffen nodig voor het herstel. Het kan moeilijk zijn om genoeg te eten. Hierdoor kunt u afvallen. Dit heet ook wel ondervoeding.

Eiwit is nodig voor uw spieren, organen, bloed en voor het genezen van wonden. 
U vindt eiwit in vlees, vis, kip, ei, peulvruchten, vleesvervangers, noten, kaas, melk en producten met melk.
Calorieën geven energie aan uw lichaam. Ze zijn belangrijk om het goede gewicht te houden. Calorieën zitten bijvoorbeeld in boter, olie, noten, kaas en volle melkproducten.

Hoelang u na de operatie extra eiwit nodig heeft

U heeft tot ongeveer 3 maanden na de operatie meer eiwit nodig. Soms is het  voor het herstel nodig om langer dan 3 maanden extra eiwit te gebruiken.
De diëtist vertelt u hoeveel eiwit u per dag nodig heeft. 

Tips om voldoende eiwit en calorieën te gebruiken

  • Eet rustig en kauw goed.
  • Drink minimaal 1,5 liter vocht per dag. Dit is 10 tot 12 kopjes vocht.
  • Kies voor dranken met veel voedingsstoffen, zoals volle melkproducten, soep of vruchtensap. Als u suikerziekte heeft, bespreek dan met de diëtist wat u het beste kunt drinken.
  • Eet 6 tot 9 kleine maaltijden per dag. Eet geen grote maaltijden.
  • Kies voor eten met veel eiwitten, zoals kwark, melk, kaas, ei, vlees, vis of vleesvervanger.
  • Kies voor dranken met veel eiwitten, zoals melk, karnemelk en chocolademelk.
  • Smeer dik boter of margarine op uw brood.
  • Beleg elk brood met extra kaas of vleesproducten.
  • Eet als tussendoortje producten met veel voedingsstoffen. Bijvoorbeeld volle melkproducten, kaas, worst, haring of noten.
  • Gebruik honing of suiker in uw koffie, thee, pap of yoghurt. Als u suikerziekte heeft, bespreek dit dan eerst met uw diëtist.
  • Vergeet uw alvleesklierenzymen niet te nemen.
  • Blijf ook in beweging tijdens uw verblijf in het ziekenhuis.

Hoeveelheid eiwit in uw voeding

product gram eiwit
1 bolletje brood met beleg tijdens lunch OLVG 9
1 portie gerookte of gestoomde zalm of makreel voor 1 snee brood, 40 g 8
1 gekookt of gebakken ei 7
1 glas salade tijdens lunch OLVG 7
1 muselibol, 50 g 6
1 wit of bruin bolletje brood of 1 krentenbol, 50 gram 5
1 portie kaas 5
1 glas soep tijdens lunch OLVG 4
1 portie notenpasta of 100% pindakaas, 15 gram 4
1 snee brood, roggebrood, volkoren, wit, bruin, muesli, krentenbrood 3
1 portie pindakaas, 15 gram 3
1 portie muesli 3
1 portie smeerkaas 20+, huttenkase, cottagecheese, ricotta, 25 gram 3
1 portie vleeswaren, 15 gram 3
1 portie vleessalade, vissalade of eiersalade, 20 gram 2
1 portie hummus of groentespread, 20 gram 1
1 portie vegetarische vleeswaren, 15 gram 1
1 knäckebröd, ontbijtkoek, beschuit 1
1 portie zoet beleg 0
1 portie plantaardige kaasvervanging, 20 gram 0
1 portie boter, margarine of halvarine 0

 

product gram eiwit
 water, thee en koffie 0
limonalde, frisdrank en vrichtensap 0
bouillon 0

product gram eiwit
1 schaaltje vruchtenmoes energie- en eiwitverrijkt, van Boermarke, OLVG 4
1 portie fruit, fruitmoes, compote of gewelde pruimen 1

product gram eiwit
1 klein bord warme maaltijd met vis, in OLVG 9
1 klein bord warme maaltijd met vlees, in OLVG 17
1 klein bord warme maaltijd vegetarisch, in OLVG 17
1 portie stukjes seitan, 75 gram 23
1 portie vis, 100 gram 23
1 portie vlees of kip, 100 gram 20
1 portie tempeh, 100 gram, niet bereid 19
1 portie tofu, 100 gram, niet bereid 13
1 portie vleesvervanging, zoals falafel, kipstukjes, vega gehakt, groenteburger, 100 gram 12
1 opscheplepel peulvruchten, zoals bonen, kapucijners,  kikkererwten, linzen, 50 gram 4
1 opscheplepel volkoren pasta 4
1 opscheplepel witte pasta, witte rijst, zilvervlies rijst,  couscous, bulgur, quinoa 2
1 kleine gekookte aardappel,1 opscheplepel aardappelpuree, 50 gram 1
1 opscheplepel groente, 50 gram 1
1 sauslepel jus of saus 0

product gram eiwit
1 schaaltje magere kwark naturel, IJslandse yoghurt, of plantaardig alternatief voor  kwark, verkrijgbaar bij Albert Heijn 14
1 schaaltje volle kwark 11
1 schaaltje plantaardig alternatief voor kwark, van Alpro 9
1 schaaltje eiwitrijke pap, in OLVG 9
1 schaaltje vruchtenkwark of Griekse yoghurt 0% 9
1 pakje plantaardige zuiveldrink, sojadrink naturel ongezoet, 250 ml 8
1 schaaltje Griekse yoghurt 10% vet 7
1 glas shake/smoothie, in OLVG, gemiddeld 7
1 schaaltje sojayoghurt 7
1 glas melk, karnemelk, chocolademelk, yoghurtdrank, sojadrink, erwtendrink 5
1 schaaltje nagerecht, in OLVG, gemiddeld 5
1 schaaltje sojavla, Alpro, in OLVG 4
1 glas plantaardige zuiveldrink, amandelmelk, rijstmelk, haverdrink ongezoet 1

 

product gram eiwit
1 flesje Nutridrink compact protein 18
1 flesje eiwitrijke medische drinkvoeding 17 tot 20
1 zakje Prosource no carb 15
1 flesje Nutridrink Plantbased (vegan), of Nutridrink compact 12
1 flesje energierijke medische drinkvoeding, middel eiwit 11 tot 12
1 flesje Nutridrink diasip 10
1 flesje Nutridrink juicy style 8

 

product gram eiwit
1 schaaltje HP caramel pudding, 200 g 22
1 flesje Melkunie Proteinshake, 200 ml 20
1 schaaltje HP duovla (Zuivelhoeve), 150 g 15
1 schaaltje naturel magere kwark (Boermarke) 15
1 schaaltje magere vruchtenkwark (Boerkmarke) 13
1 schaaltje eiwitrijke vla (Zuivelhoeve) 11
1 kaasreepje, 40 g 10
1 schaaltje Eetgemak Energie- en eiwitverrijkte soep 8
1 bakje tonijnsalade (Fano) 7
1 pakje chocolademelk, 200 ml 7
1 zakje notenmix, 30 g 6
1 zoete of hartige middag snack van OLVG, gemiddeld 6
1 bakje eiersalade (Fano)  5
1 sandwich cheese tomato basil

 

product gram eiwit
1 portie Proteinedrank of Proteine toetje, 150 tot 250 ml 20 tot 35
1 (kleine) portie kibbeling, 100 g 19
1 maatschep eiwitpoeder, diverse merken 15 tot 20
1 haring 12
1 eiwitrijke reep, gemiddeld 10
1 schaaltje sojaboontjes, edamame, 100 g 7
2 eetlepels pompoenpitten of zonnebloempitten 6
1 handje ongezouten noten, 20 g 5
1 handje geroosterde kikkererwten 3

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Diëtetiek
020 510 85 04 (op werkdagen van 08.30 tot 16.00 uur)
dietetiek@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Diëtetiek van OLVG. Laatst gewijzigd: