home

Voedingsadvies na een operatie tegen reflux : vloeibare of gemalen voeding

Na een operatie tegen reflux is het belangrijk dat u tijdelijk ander voedsel eet dan u gewend bent. U eet de eerste weken alleen gemalen of vloeibare voeding. Vaste voeding zoals brood moet u dan vervangen door bijvoorbeeld havermoutpap of een schaaltje vla of yoghurt.

Over vloeibare of gemalen voeding

Het is belangrijk dat u voldoende voeding en vocht binnenkrijgt.

Er bestaan verschillende apparaten om uw voeding te malen. Bijvoorbeeld een blender, keukenmachine, staafmixer, draaizeef.

Wat u kunt eten

in plaats van brood

U kunt brood vervangen door:

  • pap zoals havermoutpap of griesmeelpap
  • vla, yoghurt of kwark
  • drinkontbijt
  • soep

Adviezen voor pap

  • Gebruik bij voorkeur pap van granen zoals havermout, griesmeel of boekweit. Deze leveren meer voedingsstoffen dan vanillepap of custard.
  • Maak de pap bij voorkeur van volle melk. Voeg zo nodig extra room, boter en/of suiker toe.

Warme maaltijd

  • Bereid de warme maaltijd zoals u gewend bent. 
  • Pureer daarna het eten tot het gemalen of vloeibaar is.
  • Om het dunner te maken kunt u extra volle melk, room, jus of saus toevoegen.

Soep

  • U mag heldere en gebonden soepen eten, zoals erwtensoep, roomsoep, gemalen groentesoep.
  • Maak een maaltijdsoep door groente, vlees of een vleesvervanger en aardappel, pasta, rijst of peulvruchten goed te koken. Pureer daarna alles met een staafmixer en een beetje kookwater of bouillon tot een zachte soep.
  • Bouillon alleen gebruiken als extra smaakmaker, niet als hoofdmaaltijd.

Vlees, vis, ander eiwit 

  • Gebruik zacht bereid vlees, zoals gehakt of worst.
  • Kook, stoof of pocheer het vlees of de vis.
  • Bak niet te hard.
  • Gebruik bij het pureren van vlees genoeg jus. U kunt ook ragout maken of kopen.
  • Of neem in plaats van vlees of vis ei, omelet, roerei.
  • U kunt ook peulvruchten, tahoe of een vegetarische vleesvervanging gebruiken.

Groente

  • Kook groente goed gaar.
  • Maal daarna de groente fijn of pureer de groente.
  • Bind de groente eventueel met maïzena of allesbinder.
  • U kunt ook groente à la crème of kant-en-klare saus gebruiken.

Aardappelen, pasta, rijst

  • Kook het goed gaar.
  • Maak puree van aardappelen met melk of jus of gebruik kant- en klare aardappelpuree.
  • Pureer de pasta of rijst samen met een ruime hoeveelheid saus.

Nagerecht

Eet het nagerecht een half uur na de warme maaltijd. U kunt kiezen uit:

  • volle yoghurt, vla of kwark
  • pap of pudding
  • vruchtenmoes of appelmoes
  • ijs met slagroom

Dranken

Drink dranken zonder koolzuur. Kies bijvoorbeeld:

  • melk, karnemelk of chocolademelk
  • milkshake
  • limonade of groentesap
  • thee of koffie

Fruit

  • Maak zelf moes van zacht of rijp fruit zonder pitjes of schil of kies kant-en-klare vruchtenmoes, sap of baby-fruithapjes.
  • Voeg eventueel suiker, yoghurt of slagroom toe.

Overige adviezen

Wat u elke dag minstens moet eten en drinken

  • 3 porties pap van graanproducten zoals havermout of griesmeel
  • 3 tot 5 bekers melk of een melkproduct
  • 2 schaaltjes vruchtenmoes of 2 bekers vruchtensap
  • 100 gram rauwgewogen gemalen vlees, vis, kip, ei of vleesvervanger
  • 2 tot 3 opscheplepels gemalen of geprakte aardappelen, peulvruchten, macaroni of rijst
  • 150 tot  200 gram gemalen groenten
  • 30 gram boter of margarine
  • 1,5 tot 2 liter vocht

Als u gewicht verliest 

Na de operatie kunt u in het begin 1 tot 2 kilo afvallen. Dat is meestal geen probleem.

Neem contact op met een diëtist als u blijft afvallen. De diëtist kan u eventueel speciale voeding aanraden, zoals dieetpreparaten met veel eiwit, energie en vitamines.

U kunt een verwijzing vragen aan uw huisarts of chirurg.

Tips tijdens het eten

  • Eet rustig en kauw goed.
  • Ga rechtop zitten tijdens het eten.
  • Drink niet te veel na de maaltijd.
  • Praat niet tijdens het eten, zodat u geen lucht inslikt.
  • Drink geen dranken met koolzuur.
  • Eet kleine porties. Te veel eten kan leiden tot braken.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen. 

Polikliniek Diëtetiek
020 510 85 04 (op werkdagen van 08.30 tot 16.00 uur)
dietetiek@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Diëtetiek van OLVG. Laatst gewijzigd: