Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Je kunt aangepast eten en drinken nemen om je minder te verslikken. Dan gaat eten en drinken weer beter. Zo krijg je ook genoeg vocht en voedingsstoffen binnen.
Je arts kan je doorsturen naar een logopedist of diëtist. Zij geven advies over welk eten en drinken bij jouw problemen met slikken past.
Hoe kun je eten en drinken aanpassen?Het helpt ook als je rustig eet en drinkt. Neem kleine hapjes en slokjes.
Ook met aangepast eten en drinken krijg je niet altijd genoeg vocht en voedingsstoffen binnen. De diëtist kan je hierbij helpen, bijvoorbeeld met makkelijke en gezonde recepten.
Speciale voeding op advies van een arts kan soms ook helpen.
Eten en drinken via een slangetjeLukt het niet om zelf genoeg te eten en te drinken? Dan kun je vocht en voedingsstoffen binnenkrijgen via een slangetje. Dit kan op 2 manieren:
Meestal kun je daarnaast gewoon blijven eten en drinken.
Eten en drinken doe je vaak samen met familie en vrienden. Als je moeilijk kunt slikken, kun je vervelende klachten hebben. Je kunt bijvoorbeeld niet goed tegelijk eten en praten. Of je kunt bang zijn om je te verslikken. Je kunt je ook schamen. Hierdoor wil je misschien liever niet meer samen met anderen eten. Of je kunt niet meer genieten van eten en drinken.
Praat hierover met de mensen die je goed kent. Vertel mensen van tevoren over je problemen met slikken. De meesten hebben hier begrip voor.
Tips voor eten en drinken met anderen erbijJe kunt psychische klachten krijgen door je problemen met slikken. Je huisarts of de arts in het ziekenhuis kan je doorsturen voor hulp. Die krijg je van een logopedist, een maatschappelijk werker, de praktijkondersteuner bij de huisarts of een psycholoog.
Vaak helpt het ook om met mensen te praten die hetzelfde hebben als jij. Zij hebben tips en weten wat je meemaakt. Heb je slikproblemen door een ziekte? Via je patiënten-vereniging kun je met andere patiënten in contact komen. Er zijn ook groepen op internet waar mensen die moeilijk kunnen slikken elkaar vinden, zoals spierziekten.nl en kanker.nl.
Soms kan sliktraining helpen. Sliktraining krijg je van een logopedist die hiervoor opgeleid is. Je leert dan op een andere manier te slikken. Bijvoorbeeld:
Tijdens de sliktraining kun je ook leren om je eten en drinken aan te passen. Na een paar keer is meestal duidelijk of deze therapie bij jou werkt.
Vind je het moeilijk om medicijnen door te slikken? Vraag je apotheek of arts om advies.
Dit kunnen oplossingen zijn:
Als je moeite hebt met slikken, is het extra belangrijk om je mond goed te verzorgen. Je hebt meer kans op longontsteking als je je mond niet goed verzorgt en je je verslikt. Problemen met je gebit maken eten en drinken ook lastiger.
Dit kun je doen:
Het is belangrijk dat je regelmatig controle krijgt bij de tandarts of mondhygiënist.
Heb je moeite met slikken door een ziekte, zoals de ziekte van Parkinson, een spierziekte of hersenschade? Dan heeft jouw patiënten-organisatie meer informatie over problemen met slikken bij die ziekte.
Algemene tips over eten en drinken bij problemen met slikken: Voedingstips bij problemen met kauwen en slikken op Voedingenkankerinfo.nl.
We hebben deze tekst gemaakt met de richtlijn voor artsen over slikproblemen.
Lees wie de informatie op Thuisarts.nl maakt.
Lees wat een richtlijn is en hoe die wordt gemaakt.
De diëtist bespreekt met u wat voor u het beste advies is.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Diëtetiek, locatie Oost, P2
020 510 85 04 (op werkdagen van 08.30 tot 16.00 uur)
dietetiek@olvg.nl
Polikliniek Diëtetiek, locatie West, route 14
020 510 85 04 (op werkdagen van 08.30 tot 16.00 uur)
dietetiek@olvg.nl
Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.