home

Trommelvliesbuisjes bij uw kind : kleine operatie aan de oren

Als uw kind vaak een slijmoor of een ontsteking in het oor heeft, zijn soms trommelvliesbuisjes nodig. Het buisje beschermt tegen een infectie door het trommelvlies open te houden. De arts plaatst de buisjes via een kleine operatie. Uw kind is onder narcose tijdens de operatie. De operatie duurt ongeveer 15 minuten. Uw kind mag dezelfde dag weer naar huis.
Thuisarts logo Onderstaande informatie is afkomstig van Thuisarts.nl

Video: trommelvliesbuisjes

Wat zijn trommelvlies-buisjes?

Een trommelvlies-buisje is een klein plastic buisje met een opening van ongeveer 1 millimeter. Dit buisje gaat door het trommelvlies. Aan de buitenkanten is het buisje iets breder. Hierdoor blijft het vastzitten in het trommelvlies. 

Het trommelvlies is een dun vel in het oor. Het gaat trillen door geluid. Die trillingen gaan verder je oor in naar je hersenen. De hersenen zetten de trillingen om naar geluid. Zo kun je horen.
 

 

 

Wat doen trommelvlies-buisjes?

Trommelvlies-buisjes kunnen helpen in deze situaties:

  • Je kind heeft heel vaak een middenoor-ontsteking: minstens 3 keer in een half jaar of 4 keer in een jaar. 
  • Je kind hoort lange tijd slecht door een slijmoor.

Als je kind trommelvlies-buisjes krijgt, maakt de arts een klein gaatje in het trommelvlies. Een buisje houdt het gaatje open. Zo kan vocht dat achter het trommelvlies zit makkelijker uit je oor.

Zonder buisje groeit het gaatje te snel dicht. Er kan dan weer vocht achter het trommelvlies komen.

Minder vaak middenoor-ontsteking
  • Kinderen met buisjes krijgen in het eerste half jaar na de operatie gemiddeld 2 oorontstekingen minder. Bijvoorbeeld 1 keer in plaats van 3 keer.
  • Ongeveer de helft van de kinderen met buisjes krijgt een oorontsteking. Dan komt er vocht uit het oor. Dit heet een loopoor. Meestal heeft je kind hier weinig last van. 
  • Heel soms houdt een kind met buisjes lang last van een loopoor. Of komt het vaak terug.
Beter horen bij een slijmoor
  • Je kind hoort bijna altijd meteen beter nadat het buisjes heeft gekregen.
  • Sommige kinderen horen 6 maanden beter, andere langer. Bijvoorbeeld 9 maanden.

Kinderen met een slijmoor kunnen problemen hebben met praten en gedrag. Het is niet zeker of de problemen minder worden door buisjes.

 

Hoe krijgt je kind trommelvlies-buisjes?

Je kind krijgt een operatie in het ziekenhuis. Daar wordt het met medicijnen in slaap gebracht (narcose). Daardoor merkt je kind niets van de operatie. 

De keel-neus-oor-arts maakt een sneetje in het trommelvlies. Eerst zuigt de arts door het sneetje het vocht uit het oor. Daarna plaatst die een buisje in het sneetje in het trommelvlies. 

De operatie duurt ongeveer 10 minuten. Je kind mag dezelfde dag naar huis. 

Mag je kind douchen en zwemmen met trommelvlies-buisjes?

  • Je kind mag met trommelvlies-buisjes douchen en haren wassen. 
  • Je kind kan gewoon zwemmen, ook met het hoofd onder water. 
  • Oordoppen bij het zwemmen zijn niet nodig. Maar als je dit prettig vindt, mag je kind ze wel gebruiken.
  • Laat je kind liever niet duiken. Kinderen met trommelvlies-buisjes kunnen daar duizelig van worden. 
  • Als je kind een loopoor heeft, kan het beter niet zwemmen. 

Hoe gaat het verder met trommelvlies-buisjes?

Een trommelvlies-buisje gaat vanzelf weer los en komt dan uit het oor. Dit kan na 6 maanden zijn en ook nog na 1 jaar. Je merkt dat vaak niet. Soms heeft je kind nog een keer trommelvlies-buisjes nodig.

Krijgt je kind een loopoor? Dan krijgt je kind oordruppels van de arts. 

Soms groeit het gaatje in het trommelvlies niet dicht als het buisje er weer uit is. Dit gebeurt bij ongeveer 3 van de 100 kinderen. Je kind kan door een buisje ook littekens op het trommelvlies krijgen. Hierdoor kan je kind iets minder goed gaan horen. Dit kan ook gebeuren als je kind geen buisjes krijgt en vaak oorontsteking heeft. 

Meer informatie over trommelvlies-buisjes

Meer informatie over trommelvlies-buisjes vind je op kno.nl. Of op de website van je ziekenhuis. 

 

 

Thuisarts logo Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.

Behandeling in OLVG

Voorbereiding

Voor de operatie moet uw kind nuchter zijn. Hiervoor krijgen u en uw kind uitleg van de anesthesioloog. U leest hier meer over op de webpagina: Narcose bij een kind.

De operatie

Bij deze operatie krijgt uw kind narcose. Bij narcose is het hele lichaam verdoofd. Uw kind merkt hierdoor niks van de operatie. 
De arts maakt de oren van uw kind schoon. Daarna maakt de arts een klein sneetje in het trommelvlies en plaatst de buisjes.
De operatie en narcose duren ongeveer 10 tot 15 minuten. 

Na de operatie

Uw kind blijft een paar uur in het ziekenhuis om bij te komen van de operatie. Daarna mag u uw kind mee naar huis. Een controleafspraak is meestal niet nodig.

Adviezen voor thuis

  • Meestal heeft een kind weinig pijn na het plaatsen van buisjes. Als uw kind toch pijn heeft, kunt u paracetamol geven. Hoeveel paracetamol u kunt geven, hangt af van de leeftijd en het gewicht van uw kind. Bespreek dit met de arts of apotheker. 
  • Uw kind mag na 1 dag weer naar school.

Wanneer moet u ons bellen?

Een kind met buisjes krijgt soms een loopoor. Dit gaat meestal vanzelf over. Als uw kind 5 dagen een loopoor heeft, kunt u bellen met de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde.  U krijgt dan meestal een recept voor oordruppels. 

Behandelingen

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO), locatie Oost, P4
020 599 30 40  (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kno@olvg.nl

Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO), locatie West, route 12
020 510 88 94 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kno@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde van OLVG. Laatst gewijzigd:

Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.