Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Als uw baby zelf nog niet goed kan drinken, is soms extra voeding via een sonde nodig.
Een sonde is een dun slangetje met gaatjes aan het einde.
Via de neus gaat het slangetje door de keel in de maag van uw baby. Hierdoor is het mogelijk om voeding te geven terwijl uw baby rust krijgt.
De voeding gaat via een spuit in het slangetje naar de maag van uw baby. Dit kan moedermelk zijn of andere vloeibare voeding.
Soms is het nodig dat uw baby thuis ook nog sondevoeding krijgt. In het ziekenhuis krijgt u dan een training. Uw zorgverlener legt u uit hoe u thuis uw baby sondevoeding kunt geven. Alleen na het volgen van training, mag u uw baby thuis sondevoeding geven
Sondevoeding kan helpen om over te stappen op borstvoeding of flesvoeding. Uw baby krijgt voldoende voeding en kan in alle rust oefenen met drinken aan de borst of uit de fles.
Alleen een zorgverlener mag de sonde inbrengen bij uw baby. U kunt dit niet zelf doen.
Het is erg belangrijk dat het einde van de sonde in de maag zit.
De zorgverlener meet hoe diep de sonde moet zitten.
Als de sonde goed zit, plakt de zorgverlener de sonde met een pleister vast op het gezicht van uw baby.
Op het slangetje onder de neus van uw baby staat een cijfer. Als de sonde verschuift, ziet u een ander cijfer. Zo kunt u zelf controleren of de sonde nog op de goede plek zit.
Het is belangrijk om de sondevoeding op de juiste manier te geven. U volgt daarom een training via een stappenplan.
In het begin geeft u de sondevoeding samen met de verpleegkundige. U gaat de sondevoeding steeds meer zelfstandig geven.
Na de training kunt u zelf eenvoudige problemen oplossen en bent u op de hoogte van de risico’s. Als het niet lukt, kunt u een zorgverlener om hulp vragen. Als u thuis bent, kunt u hulp vragen via het specialistisch kinderteam van de Kinderthuiszorg.
Het stappenplan is een hulpmiddel. U moet het volledige stappenplan volgen om zelfstandig sondevoeding te kunnen geven. U zet uw handtekening als u zich zeker genoeg voelt om de handelingen zelfstandig uit te voeren. Dit gebeurt in overleg met de verpleegkundige.
Als u het stappenplan heeft doorlopen, komt een melding in het digitale dossier van uw baby.
Het team van Kinderthuiszorg bestaat uit gespecialiseerd kinderverpleegkundigen bij u in de buurt. Als uw baby naar huis mag, schakelt de verpleegkundige van OLVG de Kinderthuiszorg in.
Het team van de Kinderthuiszorg is iedere dag beschikbaar van 08.00 uur tot 21.00 uur.
Het team van de Kinderthuiszorg is dag en nacht telefonisch bereikbaar om uw vragen te beantwoorden.
Gebruik elke 24 uur een nieuwe spuit.
Het is belangrijk om tijdens het voeden via de sonde de reacties van uw baby in de gaten te houden. Het volgende kan gebeuren:
De leverancier Sorgente verzorgt meestal het pakket met sondevoeding voor 14 dagen en de eventuele aangepaste voeding voor uw baby. U ontvangt alle materialen thuis voordat uw baby met u mee naar huis gaat.
U kunt zelf online materialen en voeding bijbestellen wanneer dit bijna op is. Bij vragen kunt u tijdens kantooruren bellen met 030 634 62 64.
Als uw zorgverzekering geen overeenkomst heeft met Sorgente, bestelt u de materialen en voeding via MediqTefa. De verpleegkundig specialist informeert u hierover.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Kindergeneeskunde, locatie Oost, P4
020 599 30 38 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kinderpoli@olvg.nl
Polikliniek Kindergeneeskunde, locatie West, route 32
020 510 88 90 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kinderpoli@olvg.nl
Afdeling Kindergeneeskunde, locatie West, route 24
020 510 89 07 (dag en nacht bereikbaar)
Verpleegafdeling Neonatologie, locatie Oost, R2
020 599 62 00 (dag en nacht bereikbaar)
Anna Paviljoen, locatie Oost, 2e etage
020 599 30 09 (dag en nacht bereikbaar)