home

Rotator cuff ruptuur : scheur in pees rond de schouder

De rotator cuff zijn de 4 spieren en pezen rond de schouder. Een pees verbindt een spier met het bot. De rotator cuff is belangrijk om de schouder te kunnen bewegen. Bij een rotator cuff ruptuur zijn 1 of meer van de pezen van de rotator cuff gescheurd. Om de rotator cuff ruptuur te herstellen kunt u een operatie krijgen.

De rotator cuff

De rotator cuff zijn de 4 spieren en pezen rond de schouder. Een pees verbindt een spier met het bot. De rotator cuff is belangrijk om de schouder te kunnen bewegen.

Over de rotator cuff ruptuur

Een rotator cuff ruptuur kan op 2 manieren ontstaan:

  • Acuut: De rotator cuff ruptuur ontstaat opeens, bijvoorbeeld na een val, of door een plotselinge ruk aan uw arm. Vaak heeft u pijn, en heeft u minder kracht in uw arm.
  • Chronisch: De scheur ontstaat langzaam, bijvoorbeeld doordat u de schouder teveel heeft gebruikt of door ouderdom. Als u ouder wordt, heeft u meer kans op een rotator cuff ruptuur.

Klachten bij een rotator cuff ruptuur

  • pijn in uw schouder, nek, bovenarm of hand
  • minder kracht in uw arm
  • pijn die erger wordt bij het optillen of draaien van de arm

Behandelingen van een rotator cuff ruptuur

Operatie

  • Afhankelijk van uw leeftijd en de kwaliteit van de pees kan er bij een acute rotator cuff ruptuur een hersteloperatie worden verricht. Deze operatie gebeurt met een kijkoperatie. De arts plaatst de pees die gescheurd is op de goede plek en hecht de pees weer vast.
  • Bij een chronische rotator cuff ruptuur is een hersteloperatie vaak niet mogelijk. De behandeling bestaat dan uit fysiotherapie en medicijnen. Het verplaatsen van een andere pees of een schouderprothese kan soms een oplossing zijn.

Fysiotherapie en medicijnen

Als u kleine scheurtjes in de pees heeft die chronisch zijn ontstaan, is een operatie niet nodig. U kunt dan pijnstillers slikken en starten met fysiotherapie om de klachten te verminderen. Soms verwijzen we u naar het Pijncentrum.
Bij de fysiotherapie volgt u een oefenprogramma. U leert hoe u het beste de schouder kan gebruiken.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Orthopedie, locatie Oost, P3
020 510 88 84 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
mailorthopedie@olvg.nl

Polikliniek Orthopedie, locatie West, route 5
020 510 88 84 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
mailorthopedie@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: