Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Een mictiecystogram is een serie röntgenfoto’s van voor, tijdens en na het plassen. Dit heet een doorlichtingsonderzoek. Dit is een röntgenonderzoek met contrastmiddel. Op een mictiecystogram zijn de blaas en urinewegen te zien.
Een röntgenonderzoek of een röntgenfoto is een afbeelding van de binnenkant van een deel van het lichaam.
Het doel van het onderzoek is om te kijken of er afwijkingen zijn aan de blaas of urinewegen van uw kind. Een röntgenonderzoek gebeurt via röntgenstralen. De hoeveelheid straling is heel klein.
Tijdens het onderzoek krijgt uw kind jodiumhoudend contrastmiddel in de blaas. Dit gebeurt via een blaaskatheter. Dat is een klein soepel slangetje via de plasbuis naar de blaas. Dit gebeurt op de afdeling Kindergeneeskunde.
Heeft uw kind een allergische reactie gehad na jodiumhoudend contrastmiddel bij een eerder onderzoek? Vertel dit dan voor het onderzoek aan de arts.
Voor een mictiecystogram is het nodig dat uw kind een deel van de dag aanwezig is op de polikliniek Kindergeneeskunde of op de verpleegafdeling Kindergeneeskunde.
Het onderzoek en het onderzoek duren minimaal 2 uur en 30 minuten.
U mag tijdens de voorbereiding en het onderzoek bij uw kind blijven. Als u zwanger bent of zwanger denkt te zijn is het beter om niet in de onderzoekskamer te blijven tijdens het onderzoek. Dan kunt u nog iemand meenemen die wel bij uw kind kan blijven in de onderzoekskamer.
Op de afdeling Radiologie krijgt uw kind het onderzoek. Dit duurt ongeveer 1 uur. Het onderzoek bestaat uit een serie röntgenfoto’s van voor, tijdens en na het plassen.
Na het onderzoek mag u met uw kind meteen naar huis.
Laat uw kind na het onderzoek meer water laten drinken. Zo spoelt de blaas en plasbuis schoon.
De uitslag van het onderzoek is niet meteen bekend. De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, bespreekt de uitslag met u.
Door het plaatsen van de katheter kan de plasbuis geïrriteerd zijn. Na dit onderzoek is er soms bloed bij het plassen. Dit is meestal na 2 dagen weer over.
Bel meteen de afdeling Kindergeneeskunde bij 1 of meer van deze klachten heeft:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Afdeling Radiologie, locatie Oost, C1
020 599 33 25 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
radiologieoosterpark@olvg.nl
Afdeling Radiologie, locatie West, route 15
020 510 88 98 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
radiologie.afdeling@olvg.nl
Polikliniek Kindergeneeskunde, locatie Oost, P4
020 599 30 38 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kinderpoli@olvg.nl
Polikliniek Kindergeneeskunde, locatie West, route 32
020 510 88 90 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kinderpoli@olvg.nl
Afdeling Kindergeneeskunde, locatie West, route 24
020 510 89 07 (dag en nacht bereikbaar)