home

Punctie van lever, nier of buik : via een echografie

Bij een punctie zuigt de arts met een dunne naald cellen of vocht op. Via een echografie kan de arts de juiste plek van de punctie vinden. Een echografie gebeurt met geluidsgolven. De beelden zijn te zien op een beeldscherm. Het onderzoek is niet schadelijk voor uw gezondheid. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Over de punctie van lever, nier of buik

Via een dunne naald zuigt de arts wat weefsel op. Dit weefsel wordt onderzocht om een eventuele afwijking op te sporen. De arts bepaalt de plaats van de punctie met een echografie. Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. De geluidsgolven worden omgezet in beelden. De geluidsgolven zijn niet schadelijk voor u.
Een zwangerschap is geen bezwaar. Het onderzoek is niet schadelijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kind.

Zo bereidt u zich voor

  • Gebruikt u bloedverdunners of andere medicijnen? Of bent u allergisch voor bepaalde medicijnen of jodium? Geef dit dan aan via MijnOLVG. Doe dit zo snel mogelijk.
    Als u MijnOLVG niet gebruikt, overleg dan met uw arts.
    Stop nooit zomaar met het innemen van uw medicijnen. Bespreek dit altijd met uw arts.
  • Tot 2 uur voor het onderzoek mag u een lichte maaltijd gebruiken. Daarna mag u niet meer eten. U mag wel gewoon drinken.

Zo gaat de punctie

Voor de punctie

Voor het onderzoek verblijft u op de Dagbehandeling of op een verpleegafdeling. Een zorgverlener brengt u in uw bed naar de afdeling Radiologie.

De punctie

  • U gaat op de onderzoektafel liggen of u blijft in uw bed liggen. De plek waar geprikt wordt, moet voor het onderzoek bloot zijn.
  • U krijgt een laagje gel op de plek van het onderzoek.
  • De radioloog of laborant beweegt de echokop over de gel. De beelden zijn te zien op de monitor. De arts ziet dan op welke plek waar de prik moet zijn.
  • De plek van de punctie wordt schoongemaakt en u krijgt een verdoving.
  • De arts maakt een kleine snee in de huid. Met een speciale naald haalt hij wat weefsel op. Dit is een biopt. Het biopt gaat naar het laboratorium voor onderzoek.
  • Soms is het nodig om een paar keer te prikken.
  • Na het afnemen van het biopt krijgt u een pleister op het wondje.
  • Na de echografie krijgt u een handdoek om de gel weg te halen. U kunt zich dan weer aankleden. Als er gel op uw kleding is gekomen, kunt u dit uitwassen.
  • Het onderzoek duurt 20 tot 30 minuten.

Na de punctie

U moet na het onderzoek nog 1 uur nuchter zijn. Dat betekent dat u niets mag eten of drinken.
Na het onderzoek brengen wij u terug naar de Dagbehandeling of de verpleegafdeling.
U blijft nog 1 uur op de afdeling ter controle. Na 1 uur mag u weer naar huis. Soms is het nodig om 1 nacht in het ziekenhuis te blijven. Uw arts bespreekt dit met u.

De uitslag

De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, krijgt binnen enkele dagen de uitslag van het onderzoek. De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, bespreekt de uitslag met u.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Afdeling Radiologie, locatie Oost, C1
020 599 33 25 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
radiologieoosterpark@olvg.nl

Afdeling Radiologie, locatie West, route 15
020 510 88 98 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
radiologie.afdeling@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Radiologie en Nucleaire geneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd:

Kies zelf je niveau

Met "compleet" werkt alles het best. Maar je kunt ook kiezen voor een ander niveau. Je keuze kun je natuurlijk altijd aanpassen.

Persoonlijk

  • Functionele cookies
  • Analyse cookies (anoniem)
  • Personalisatie