Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Uw skelet bestaat uit botten. Elke dag worden stukjes van uw bot ouder. Door bewegen komen er kleine scheurtjes in uw bot. Uw lichaam maakt nieuw bot om de scheurtjes te herstellen. Totdat u 30 jaar bent maakt uw lichaam meer bot aan dan u scheurtjes in uw bot krijgt. Hierdoor groeit uw skelet.
Als u 30 jaar bent gaat uw lichaam steeds meer bot afbreken. Dit gebeurt bij iedereen die ouder wordt. Als uw lichaam heel veel bot afbreekt, dan heet dit osteoporose of botontkalking. Vaak heeft u geen klachten van osteoporose. U heeft wel meer kans om een bot te breken. Als u een bot breekt heeft u wel veel pijn en kunt u het bot minder goed bewegen.
Osteoporose ontstaat vaak vanzelf als u ouder wordt. Na de overgang hebben vrouwen meer kans op osteoporose. Ook heeft u meer kans op osteoporose bij sommige ziektes zoals reuma, of bij medicijnen, zoals chemotherapie en prednison.
Als u niet genoeg calcium en vitamine D in uw bloed heeft, kan uw lichaam minder goed nieuw bot maken. U heeft dan ook een grotere kans op osteoporose.
Om te kijken of u osteoporose heeft krijgt u een dexa-scan. Een dexa-scan is een soort röntgenfoto en heet ook botdichtheidsmeting. Bij een dexa-scan ziet de arts hoeveel kalk er in uw botten zit. Als er weinig kalk in uw botten zit, dan heeft u osteoporose.
Bij osteoporose kunnen uw ruggenwervels breken. Soms voelt u daar niets van. Daarom maakt de medewerker tijdens de dexa-scan ook een röntgenfoto van uw rug.
U krijgt ook bloedonderzoek om andere oorzaken voor osteoporose te onderzoeken. Ook stelt de arts vragen om te kijken wat het risico is dat u valt.
Als u osteoporose heeft, is het belangrijk om uw botten sterker te maken en te zorgen dat u geen botten breekt. Vaak krijgt u medicijnen om uw botten sterker te maken. Er zijn verschillende soorten medicijnen die u kunt krijgen bij osteoporose. De arts bespreekt met u welke medicijnen het best bij uw klachten passen.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Geriatrie, locatie Oost, P2
020 510 81 75 (op werkdagen van 08.15 uur tot 16.15 uur)
Polikliniek Geriatrie, locatie West, route 34
020 510 81 75 (op werkdagen van 08.15 uur tot 16.15 uur)