Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Bij een gel-echo maakt de arts de binnenkant van uw baarmoeder beter zichtbaar op een inwendige echo door gel in uw baarmoeder te brengen. Een echo is een onderzoek van de binnenkant van uw lichaam. Dit onderzoek gebeurt via geluidsgolven. De geluidsgolven maken organen en weefsels zichtbaar. Een echo veroorzaakt geen schade aan uw lichaam of omgeving.
Door gel te gebruiken kan de arts de binnenkant van de baarmoeder beter zien en beoordelen.
U kunt een gel-echo om verschillende redenen krijgen:
Een gel-echo kan worden gemaakt, nadat de menstruatie is gestopt, en het liefst voordat er een eisprong is geweest. Uw arts kan met u bespreken wat het beste moment is waarop u de gel-echo laat maken.
Als u anticonceptie gebruikt of als u gesteriliseerd bent, kan het onderzoek gewoon plaats vinden.
Bent u zwanger of mogelijk zwanger? Dan stellen wij het onderzoek liever uit.
Ook na een eileiderontsteking stellen wij het onderzoek een paar maanden uit.
Heeft u een soa of denkt u een soa te hebben? Neem dan contact op met de arts. De arts kijkt dan eerst of u geen soa heeft voordat u een gel-echo krijgt.
Soms is het moeilijk de katheter in uw baarmoeder te brengen, omdat uw baarmoedermond te nauw is. De arts bespreekt de mogelijkheden met u.
Als u een wijde baarmoedermond heeft, loopt de gel te snel uit uw baarmoeder. Hierdoor kan de arts de binnenkant van uw baarmoeder niet goed zien. De arts bespreekt de mogelijkheden met u.
Als het onderzoek niet gedaan kan worden of als de arts niet genoeg ziet op de gel-echo, kunt u een kijkonderzoek van de baarmoederholte krijgen. Dit heet een hysteroscopie. Lees hier meer over op de webpagina: Diagnostische hysteroscopie.
Na de echo kan er nog wat gel uit de vagina komen. Soms is hier ook wat bloed bij. Dit is normaal en gaat vanzelf over. U kunt maandverband dragen om de gel op te vangen.
Meestal krijgt u direct na de gel-echo de uitslag.
Bij een gel-echo heeft u een heel kleine kans op een infectie. Als u een geslachtsziekte heeft, is de kans op een infectie iets groter.
Bel meteen de polikliniek Gynaecologie als u 1 of meer van deze klachten heeft:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Gynaecologie, locatie Oost, P1
020 599 34 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Gynaecologie, locatie West, route 22
020 510 88 88 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)