home

Gel-echo : GIS, Gel Instillation Sonohysterography

Een gel-echo is een onderzoek om de binnenkant van de baarmoederholte beter te bekijken. Een gel-echo heet zo, omdat de arts gel in de baarmoeder brengt om de baarmoederholte beter te kunnen zien. U krijgt een gel-echo als de arts na een echografie via de vagina de binnenkant van de baarmoeder beter wil bekijken.

Over een gel-echo

Bij een gel-echo maakt de arts de binnenkant van uw baarmoeder beter zichtbaar op een inwendige echo door gel in uw baarmoeder te brengen. Een echo is een onderzoek van de binnenkant van uw lichaam. Dit onderzoek gebeurt via geluidsgolven. De geluidsgolven maken organen en weefsels zichtbaar. Een echo veroorzaakt geen schade aan uw lichaam of omgeving.
Door gel te gebruiken kan de arts de binnenkant van de baarmoeder beter zien en beoordelen.

U kunt een gel-echo om verschillende redenen krijgen:

  • U heeft misschien een afwijking in de baarmoeder, zoals een vleesboom of poliep. U kunt dan veel bloed verliezen.
  • U verliest bloed na de overgang.
  • U heeft problemen met zwanger worden.
  • U heeft meerdere miskramen gehad.

Gel-echo plannen

Een gel-echo kan worden gemaakt, nadat de menstruatie is gestopt, en het liefst voordat er een eisprong is geweest. Uw arts kan met u bespreken wat het beste moment is waarop u de gel-echo laat maken.
Als u anticonceptie gebruikt of als u gesteriliseerd bent, kan het onderzoek gewoon plaats vinden.
Bent u zwanger of mogelijk zwanger? Dan stellen wij het onderzoek liever uit.
Ook na een eileiderontsteking stellen wij het onderzoek een paar maanden uit.
Heeft u een soa of denkt u een soa te hebben? Neem dan contact op met de arts. De arts kijkt dan eerst of u geen soa heeft voordat u een gel-echo krijgt.

Zo gaat een gel-echo

  • Een gel-echo duurt in totaal 20 minuten.
  • U ligt in een stoel. U legt uw benen in de beensteunen.
  • De arts maakt eerst een echografie via de vagina om het slijmvlies van uw baarmoeder te bekijken. Dit is niet de waterecho.
  • De arts brengt een speculum in uw vagina. Dit is een hulpmiddel voor de arts om naar uw baarmoedermond te kunnen kijken. Een speculum heet ook wel een eendenbek.
  • De arts brengt een slangetje in uw baarmoeder. Dit is de katheter. U voelt hier vaak niets van. Soms krijgt u wat kramp of pijn, zoals u gewend bent als u ongesteld bent.
  • Als de katheter in uw baarmoeder zit, haalt de arts het speculum uit uw vagina. De arts maakt dan weer een echo via de vagina. De arts ziet dan of de katheter goed zit.
  • Als de katheter goed zit, begint de arts met de gel-echo. De arts spuit via de katheter gel in uw baarmoeder.
  • Als u wilt, kunt u zelf meekijken op de monitor.

Problemen bij de gel-echo

Uw baarmoedermond is te nauw

Soms is het moeilijk de katheter in uw baarmoeder te brengen, omdat uw baarmoedermond te nauw is. De arts bespreekt de mogelijkheden met u.

Uw baarmoedermond is te wijd

Als u een wijde baarmoedermond heeft, loopt de gel te snel uit uw baarmoeder. Hierdoor kan de arts de binnenkant van uw baarmoeder niet goed zien. De arts bespreekt de mogelijkheden met u.

Als het onderzoek niet gedaan kan worden of als de arts niet genoeg ziet op de gel-echo, kunt u een kijkonderzoek van de baarmoederholte krijgen. Dit heet een hysteroscopie. Lees hier meer over op de webpagina: Diagnostische hysteroscopie

Na de gel-echo

Na de echo kan er nog wat gel uit de vagina komen. Soms is hier ook wat bloed bij. Dit is normaal en gaat vanzelf over. U kunt maandverband dragen om de gel op te vangen.

De uitslag

Meestal krijgt u direct na de gel-echo de uitslag.

Wanneer moet u ons bellen?

Bij een gel-echo heeft u een heel kleine kans op een infectie. Als u een geslachtsziekte heeft, is de kans op een infectie iets groter.

Bel meteen de polikliniek Gynaecologie als u 1 of meer van deze klachten heeft:

  • meer dan 38,5 graden koorts
  • bloedverlies dat niet overgaat
  • buikpijn die niet overgaat

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Gynaecologie, locatie Oost, P1
020 599 34 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

Polikliniek Gynaecologie, locatie West, route 22
020 510 88 88 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Fertiliteit van OLVG. Laatst gewijzigd: