Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Veel baby's krijgen enkele dagen na de geboorte een gele huid. Dit komt vaak voor bij een te vroeg geboren baby. Ook een voldragen baby kan een gele huid krijgen.
Tijdens de zwangerschap worden er veel rode bloedcellen door de foetus aangemaakt. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof. Doordat de foetus in verhouding meer rode bloedcellen heeft dan moeder, kan het zuurstof makkelijk aan de rode bloedcellen binden. Doordat de uw baby na de geboorte zelf ademt, zijn er niet meer zoveel rode bloedcellen nodig. Het lichaam breekt een deel van deze bloedcellen dan af.
Bij deze afbraak komt het stofje bilirubine vrij. Bilirubine is een gele galkleurstof. De lever zorgt ervoor dat bilirubine het lichaam verlaat. De lever heeft tijd nodig om dit proces op gang te laten komen. Hierdoor kan de bilirubine zich gaan opstapelen. De huid en het oogwit van uw baby kleuren dan geel. Soms is de baby suf en drinkt de baby slechter.
Na de geboorte is er een verhoogde afbraak van de rode bloedcellen. Daardoor stijgt de hoeveelheid bilirubine. Door de volgende oorzaken kan de hoeveelheid bilirubine ook stijgen:
Een te hoog bilirubine kan schadelijk zijn voor de hersenen. Daarom is het nodig de bilirubine soms te controleren. Als de hoeveelheid te hoog is een behandeling nodig.
Een bilirubinebepaling via de huid toont aan of het bilirubinegehalte in het bloed te hoog is. Als het bilirubinegehalte te hoog is, is bloedafname nodig voor onderzoek. De kinderarts bespreekt met u of uw baby een behandeling met fototherapie krijgt.
Uw baby ligt tijdens de fototherapie op de biliblanket in het eigen wiegje, ledikant of box . Uw baby ligt alleen met een luier aan op de biliblanket zodat een groot deel van de huid het licht kan opvangen. Het licht kan schadelijk zijn voor de ogen. Om de ogen te beschermen, draagt uw baby een stoffen brilletje tijdens de fototherapie.
De verpleegkundige legt uit hoe u thuis omgaat met de biliblanket. In het ziekenhuis kunt u ook even oefenen. Bekijk ook het filmpje: biliblanket thuis.
Het is niet nodig de biliblanket mee te nemen als u op controle komt in het ziekenhuis.
Na alle controles brengt u de biliblanket binnen 48 uur weer terug naar de afdeling.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Anna Paviljoen, locatie Oost, 2e etage
020 599 30 09 (dag en nacht bereikbaar)