home

Dotteren en stentbehandeling : u kunt hiervoor terecht bij Hartcentrum

Een dotter- of stentbehandeling kan vernauwingen in de kransslagaders van uw hart verhelpen. Dit gebeurt door een ballonnetje met eventueel een stent op te blazen in uw kransslagader(s).

Wie vernauwingen in de kransslagaders heeft kan worden behandeld met medicijnen, met een bypassoperatie of met een dotter- en stentbehandeling. Welke behandeling voor u het meest geschikt is, hangt onder andere af van:

  • de ernst van de vernauwing
  • het aantal vernauwingen
  • de plek van de vernauwing
  • of u eerder last heeft gehad van hart en vaten

Verloop

text-basics

De dotterbehandeling

Bij een dotterbehandeling brengt de arts een dunne draad naar de vernauwing in de kransslagader van uw hart. Dit gebeurt via een slagader in uw lies of pols. Vervolgens schuift de arts over de draad een ballonnetje naar de plak van de vernauwing. Daar blaast hij het ballonnetje op waardoor de vaatwand met de vernauwing wijder wordt. Dit opblazen wordt een aantal keren herhaald totdat het bloedvat wijd genoeg is en niet meer terug veert.

In Hartcentrum OLVG verrichten we per jaar zo’n 2.500 dotterbehandelingen. Bijzonder is dat 95% van de dotterbehandelingen in OLVG via de pols wordt gedaan. Dit is minder belastend voor de patiënt en heeft als voordeel dat ziekenhuisopname meestal niet nodig is.

Stentplaatsing

In sommige gevallen besluit de arts een stent te plaatsen. Dit is een soort balpenveertje van metaal. De stent voorkomt dat het bloedvat na het dotteren weer terug veert. Om te voorkomen dat ook de stent dichtslibt, worden ook wel stents met medicijnen erin gebruikt (Drug Eluting Stents). De cardioloog bekijkt welke stent voor uw specifieke behandeling het meest geschikt is.

Meetbaar Beter programma

OLVG participeert sinds 2013 aan het Meetbaar Beter programma. Met behulp van dit programma werken Nederlandse hartcentra aan het transparant maken van uitkomsten van de geleverde zorg, onder andere met behulp van een infographic. 

Na de behandeling

Na de behandeling blijft u nog enkele uren in onze Lounge Dagbehandeling. Meestal kunt u nog dezelfde dag naar huis. Als de arts of verpleegkundig specialist dit niet verantwoord vindt, bespreekt hij of zij dit met u. We adviseren u iemand mee te nemen die u naar huis begeleidt. U mag op de dag van de behandeling niet zelf autorijden.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Hartcentrum.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Hartcentrum van OLVG. Laatst gewijzigd: