Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Pulmonale hypertensie betekent een te hoge bloeddruk in de longen. CTEPH is een levensbedreigende vorm van pulmonale hypertensie.
CTEPH staat voor Chronische Trombo-Embolische Pulmonale Hypertensie. Het is een longziekte die ontstaat door veranderingen in de bloedvaten van de longen. Het bloed kan dan minder goed stromen waardoor de bloeddruk in de longen stijgt.
De longartsen in OLVG werken samen met artsen in het Amsterdam UMC. Samen vormen zij het Expertisecentrum voor Pulmonale Hypertensie.
Het is belangrijk om zo snel mogelijk te starten met de behandeling. Zonder behandeling van CTEPH kan de patiënt overlijden.
Pulmonale hypertensie kan veel oorzaken hebben. Als pulmonale hypertensie ontstaat door een longembolie, kan CTEPH ontstaan.
Een longembolie is een propje bloed in een bloedvat. Het bloed kan door het propje niet goed stromen in het bloedvat. Meestal ruimt het lichaam deze propjes zelf op.
Als dat niet gebeurt, kunnen de propjes meerdere bloedvaten gaan afsluiten. Het bloed kan dan steeds minder goed stromen. De bloeddruk in de longen wordt dan steeds hoger.
Dan ontstaat CTEPH.
Omdat de klachten in het begin vaak en onduidelijk kunnen zijn, is het soms moeilijk om CTEPH te herkennen. Bij CTEPH worden deze klachten steeds erger.
Klachten van CTEPH zijn:
Om te weten of u CTEPH heeft, is onderzoek nodig.
Als uw arts bij het onderzoek ziet dat er propjes in de bloedvaten zitten, moet nog extra onderzoek gedaan worden. Dit kan zijn:
Welke behandeling u krijgt, heeft te maken met uw persoonlijke omstandigheden. Uw arts bespreekt de behandeling met u. Onderstaande behandelingen zijn mogelijk:
Veel patiënten kunnen worden behandeld met een operatie. Deze operatie gebeurt in het Amsterdam UMC, locatie AMC. De controles na de operatie zijn weer in OLVG.
De meeste patiënten zijn genezen van CTEPH als de operatie lukt.
Meer informatie over de operatie is te lezen op de website van het Amsterdam UMC.
Als een operatie niet mogelijk is, blijven uw bloedvaten veranderen door de hoge bloeddruk. De klachten nemen dan toe. U krijgt dan vaak medicijnen. Medicijnen kunnen zorgen dat de ziekte minder snel erger wordt.
Als een operatie niet mogelijk is en medicijnen niet voldoende helpen, is een transplantatie van 1 of 2 longen mogelijk.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Longgeneeskunde, locatie Oost, P2
020 510 88 92 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Longgeneeskunde, locatie West, route 4
020 510 88 92 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)