home

Barbotage van de schouder : via een echografie

Als u een verkalking in uw schouder heeft, kunt u een barbotage krijgen. Bij een barbotage breekt de verkalking in kleine stukjes. Via een echografie kan de arts de juiste plek voor de barbotage vinden. Een echografie gebeurt met geluidsgolven. De beelden zijn te zien op een beeldscherm. Het onderzoek is niet schadelijk voor uw gezondheid. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Over de barbotage van de schouder

Bij een barbotage prikt de arts in de verkalking. De verkalking breekt dan in kleine stukjes. Er ontstaat dan een ontsteking.  Door deze reactie kan het lichaam deze stukjes makkelijk opruimen.

Tijdens de barbotage krijgt u ook een injectie met pijnstillers en onstekingsremmer. De injectie heeft weinig bijwerkingen. Er is een kleine kans op een infectie door de injectie.
De arts bepaalt de plaats van de barbotage met een echografie. Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. De geluidsgolven worden omgezet in beelden. Van deze beelden worden foto’s gemaakt. De geluidsgolven zijn niet schadelijk voor u.

Een zwangerschap is geen bezwaar. Het onderzoek is niet schadelijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kind.

Soms is een tweede barbotage nodig. Dit kan nodig zijn als de verkalking te groot is.

Zo bereidt u zich voor

  • Gebruikt u bloedverdunners of andere medicijnen? Of bent u allergisch voor bepaalde medicijnen of jodium? Geef dit dan aan via MijnOLVG. Doe dit zo snel mogelijk.
    Als u MijnOLVG niet gebruikt, overleg dan met uw arts.
    Stop nooit zomaar met het innemen van uw medicijnen. Bespreek dit altijd met uw arts.

Zo gaat de barbotage

Voor de barbotage

  • U krijgt de barbotage op de afdeling Radiologie.

De barbotage

  • U gaat op de onderzoekstafel liggen. Uw schouder moet voor het onderzoek bloot zijn.
  • U krijgt een laagje gel op uw schouder.
  • De radioloog of laborant beweegt de echokop over de gel. De beelden zijn te zien op de monitor. De arts ziet dan op welke plek de prik moet zijn.
  • De huid wordt schoongemaakt en u krijgt een verdoving. Hierdoor voelt u bijna niets in uw schouder. De verdoving werkt tijdelijk.
  • Als de radioloog de juiste plek heeft gevonden, prikt de radioloog met een naaldje in de kalk. De kalk breekt dan in kleine stukjes. Uw lichaam kan de kleine stukjes kalk makkelijker oplossen.
  • De radioloog geeft u een injectie met pijnstillers en ontstekingsremmers.
  • Na de echografie kunt u zich weer aankleden. Als er gel op uw kleding is gekomen, kunt u dit uitwassen.
  • Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na de barbotage

  • Als u zich goed voelt, mag u na uw behandeling meteen naar huis. Zelf autorijden of fietsen raden wij af. Reizen met het openbaar vervoer kan wel.
  • Wij raden u aan om tot 4 uur na het onderzoek te wachten met fietsen of autorijden.
  • De behandeling wekt een ontsteking op. De ontsteking helpt het lichaam om de kalkdeeltjes op te ruimen. Als de verdoving uitgewerkt is kunt u meer pijn voelen in uw schouder dan u gewend bent. Dit komt door de ontstekingsreactie. Dit is normaal en gaat vanzelf weg.
  • Bij pijn kunt u paracetamol gebruiken. Gebruik maximaal 4 keer per dag 2 tabletten paracetamol van 500 mg. Doe dit maximaal 7 dagen.

De uitslag

De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, krijgt binnen 5 dagen de uitslag van het onderzoek. De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, bespreekt de uitslag met u.
Een paar weken na het onderzoek controleert de arts het resultaat van de behandeling.

Wanneer moet u bellen?

Iedere ingreep heeft risico’s. Bij een barbotage van de schouder bestaat een kleine kans op een ontsteking. Bel meteen met uw eigen huisarts als u 1 of meer van deze klachten heeft:

  • U heeft meer dan 38,5 graden koorts.
  • De zwelling is op de injectieplek rood, kloppend, warm en pijnlijk is.
  • U voelt zich ziek.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Afdeling Radiologie, locatie Oost, C1
020 599 33 25 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
radiologieoosterpark@olvg.nl

Afdeling Radiologie, locatie West, route 15
020 510 88 98 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
radiologie.afdeling@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Radiologie en Nucleaire geneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: