Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Bij artrose wordt kraakbeen in je heup zachter en dunner. Je kunt ontstekingen in de heup krijgen. Ook spieren rond je heup kunnen bij artrose beschadigen. De vorm van je heup kan veranderen.
Je heup bestaat uit een kop en een kom. De kop zit aan je bovenbeen vast, de kom zit in het bot van je bekken.
Op de kop en in de kom van je heup zit een laagje kraakbeen. Dat kraakbeen is heel glad. Zo kan je heup makkelijk buigen, draaien of strekken. Het kraakbeen kan ook een schok opvangen. Bijvoorbeeld als je springt.
Bij artrose is het kraakbeen niet glad meer. Het kraakbeen kan dan minder goed zijn werk doen.
Als de artrose er langer is, dan verandert ook de vorm van het bot. Er groeien extra stukjes bot aan. Hierdoor kan de heup nog moeilijker bewegen.
Veel mensen noemen het ook wel slijtage van de heup.
Op de afbeelding zie je in het midden een gezonde heup en rechts een heup met artrose.
Artrose in je heup begint meestal met een stijf gevoel in je heup en pijn bij bewegen:
Bij bewegen kan je heup ook kraken of knakken. Dit betekent niet dat er iets kapotgaat in je heup.
In het begin wisselen perioden met en zonder klachten elkaar af. Soms zijn je klachten minder of bijna weg. Dit kan een aantal dagen of weken duren. Soms zijn je klachten dan weer een tijd erger.
Na een tijd kun je vaker en meer pijn krijgen. De heup kan stijver gaan voelen. Sommige dingen kun je dan minder goed doen. Bijvoorbeeld:
Normaal komen er bij lopen en bewegen scheurtjes in je kraakbeen. Je lichaam repareert zelf deze scheurtjes.
Artsen denken dat bij artrose niet alle scheurtjes meer gerepareerd worden. Waarom dat zo is, is niet bekend.
Wel is bekend dat sommige mensen vaker artrose in de heup hebben:
In deze gevallen heb je een grotere kans om artrose in je heup te krijgen:
Als je met pijn aan je heup bij de huisarts komt, stelt die je een aantal vragen:
Daarna onderzoek de huisarts je lichaam. Je ligt op de onderzoekstafel en de huisarts beweegt je heup alle kanten op. Jij vertelt dan wanneer het pijn doet.
Soms drukt of voelt de huisarts ook in je lies. Ook om te weten of dat pijn doet.
Meestal is daarna duidelijk of je klachten door artrose in je heup komen.
Geen röntgenfotoEen röntgenfoto van je heup is niet nodig om te weten of je artrose hebt. Een foto laat namelijk niet zien hoe erg je klachten zijn.
De adviezen bij artrose in je heup veranderen niet door iets wat op een foto te zien is.
Er is nog geen behandeling die artrose in je heup kan genezen. Er zijn wel adviezen waardoor je klachten minder kunnen worden.
Je huisarts geeft je adviezen. Bijvoorbeeld adviezen voor bewegen en een gezonde manier van leven. Ook kun je adviezen krijgen voor werk en dingen die je elke dag doet.
In de tekst hieronder vind je voorbeelden van de adviezen.
Het is belangrijk om genoeg te blijven bewegen bij artrose. Hierdoor worden de spieren die steun geven aan je heup sterker. Bewegen is ook goed voor je kraakbeen.
Probeer elke dag een half uur te bewegen. Dat hoeft geen zware sport te zijn. Je kunt bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Dit is niet te zwaar voor je heup en je traint zo je spieren.
Ook als je al ouder bent, is bewegen belangrijk. Als je veel beweegt, val je bijvoorbeeld minder snel.
Sommige dagen heb je meer klachten dan andere dagen. Dit kan komen doordat je op een dag veel hebt gedaan, bijvoorbeeld veel gelopen. Krijg je meer pijn tijdens bewegen? Stop er dan mee.
Probeer weer meer te gaan doen zodra het wat beter gaat. Ga weer stukjes lopen. Zo zorg je ervoor dat je spieren goed blijven en steun kunnen geven.
Met sporten kun je je spieren nog meer trainen. Je kunt op een paar dingen letten:
Een oefentherapeut of fysiotherapeut kan je helpen om te bewegen. Bijvoorbeeld in deze situaties:
Je kunt oefeningen krijgen waarmee je de spieren rond de heup sterker maakt. De therapeut laat zien hoe je deze oefeningen moet doen. Je moet de oefeningen ook zelf thuis doen.
Blijf bewegen en de oefeningen doen. Ook als de therapie is afgelopen. Daarmee zorg je dat je klachten minder snel terugkomen of erger worden.
Pijn kan ervoor zorgen dat je niet meer durft te bewegen. Omdat je bang bent voor de pijn. Of je denkt dat er iets kapot gaat als je heup pijn doet.
Het is niet erg als je bang bent om te bewegen bij artrose in je heup. Pijn is heel vervelend. Toch is bewegen bij artrose in de heup niet gevaarlijk als het pijn doet. Je maakt er niets mee kapot.
Als je niet beweegt, worden je spieren zwakker. Dat zorgt ervoor dat je moeilijker beweegt en sneller pijn hebt.
Probeer daarom te blijven bewegen. Ook als het pijn doet.
Alleen als je veel meer pijn hebt, is het verstandig minder te bewegen tot je weer minder pijn hebt.
Als je te zwaar bent, kan afvallen je klachten minder maken. Als je minder zwaar bent, komt er minder druk op je heupen.
Je kunt hulp bij afvallen krijgen van bijvoorbeeld je huisarts of praktijkondersteuner. Een diëtist kan je helpen gezond te eten.
Wat ook kan helpen is meedoen aan een leefstijl-programma. Je krijgt dan hulp van meer mensen tegelijk. Zoals een leefstijlcoach, diëtist, fysiotherapeut of oefentherapeut. Je leert gezond eten, meer bewegen en je gedrag veranderen.
Adviezen voor werk of hulpmiddelen kunnen je helpen bij de dingen die je elke dag doet.
WerkHebben je klachten invloed op je werk? Bespreek dit dan met je werkgever. De bedrijfsarts bespreekt met je hoe je zo goed mogelijk kunt blijven werken.
Soms wordt het steeds moeilijker om te werken. Dan is het misschien beter om je werk aan te passen Of om ander werk te gaan doen. Bespreek dit ook met je werkgever of de bedrijfsarts.
HulpmiddelenDoor de pijn en een stijf gevoel kun je moeilijker bewegen. Een hulpmiddel kan dan helpen bij bewegen. Zoals een stok, kruk of rollator. Zo kun je blijven bewegen. En bijvoorbeeld nog zelf naar de winkel gaan. Een ergotherapeut kan je hierbij helpen en adviezen geven.
Op Hulpmiddelenwijzer.nl staan adviezen over hulpmiddelen om dingen te blijven doen. Bijvoorbeeld om te werken, het huishouden te doen of om jezelf goed te verzorgen.
Op Regelhulp.nl staat informatie over zorg regelen, mantelzorg en hulp bij de dingen die je elke dag doet.
Is de pijn een tijd erger? Dan kun je een pijnstiller nemen. Die kan ervoor zorgen dat je een tijd minder pijn hebt en daardoor beter kunt bewegen. Een pijnstiller geneest de artrose niet.
NSAID-pillen zijn niet voor iedereen geschikt. Ben je ouder dan 60 jaar? Heb je ook een andere ziekte dan artrose? Of gebruik je al andere medicijnen? Vraag aan je huisarts of apotheker of je een NSAID mag gebruiken.
Helpen deze medicijnen niet goed tegen de pijn? Of mag je geen NSAID gebruiken? Je kunt samen met je arts bespreken of de sterke pijnstiller tramadol geschikt is voor jou.
Gebruik je elke dag pijnstillers? Bel je huisartsIs de pijn zo erg dat je elke dag een NSAID of tramadol moet gebruiken? En is dit al 2 of 3 weken zo? Maak een afspraak met je huisarts.
Samen kijken jullie wat er bij jou mogelijk is.
Misschien is hulp nodig van een fysiotherapeut bij bewegen. Ook als je dat al eerder hebt gehad.
Of misschien is de artrose veel erger geworden. De huisarts kan je dan doorsturen naar het ziekenhuis.
Er zijn veel middelen die je zelf kunt kopen zonder recept. Bijvoorbeeld bij de drogist. Je kunt ze beter niet gebruiken.
Artrose in je heup gaat niet meer over. Maar dat betekent niet dat je altijd pijn hebt. Hoe het gaat is bij iedereen anders.
Meestal zijn de klachten erg wisselend. Je kunt maandenlang weinig klachten hebben. En dan toch een tijd weer meer. Zelfs als je veel klachten hebt, kunnen die na een paar weken weer minder worden.
Blijf de pijnlijke heup wel bewegen, maar steun er minder op. Beweging is goed voor je heup en spieren. Een wandelstok of een kruk kan helpen. Ook medicijnen kunnen helpen tegen de pijn.
Als de artrose erger wordtNa jaren kan de artrose erger worden. Je hebt dan meer pijn in je heup. Je hebt minder kracht in je heup en je kunt moeilijker bewegen. Bij lopen kun je bijvoorbeeld door je heup heen zakken. Het lijkt dan alsof je waggelt.
Als de artrose heel erg is, heb je ook pijn als je de heup niet beweegt. En als je er geen kracht op zet. Bijvoorbeeld 's nachts als je in bed ligt.
Soms kan de huisarts je dan doorsturen naar het ziekenhuis. Samen met de arts in het ziekenhuis kun je kijken of je misschien een operatie voor een kunstheup kunt krijgen. Een operatie kan alleen als je fit genoeg bent voor een operatie. En als alle andere behandelingen en adviezen niet helpen.
Bel op werkdagen je huisarts bij 1 of meer van deze dingen:
U kunt napijn krijgen. Napijn is een teken dat u uw heup te veel heeft belast. Geef uw heup rust en doe het een volgende keer rustiger aan.
Als u een langere tijd veel pijn heeft, moet u de heup een tijdje wat minder belasten. U kunt de heup minder belasten bijvoorbeeld een wandelstok te gebruiken. U moet wel blijven bewegen. Zodra het iets beter gaat, is het belangrijk om weer te oefenen en uw dagelijkse bewegingen op te pakken.
Heeft u overgewicht? Dan helpt afvallen om uw heup te ontlasten. Een diëtist kan daarbij helpen. U kunt ook meedoen aan een leefstijlprogramma. U krijgt dan hulp van een leefstijlcoach, diëtist, fysiotherapeut en/of oefentherapeut. Uw huisarts kan u verwijzen.
Soms is het nodig om van hobby of beroep te veranderen om het pijnlijke gewricht te ontlasten. Hebben uw klachten invloed op uw werk? Bespreek dit dan met uw werkgever. Neem ook contact op met de bedrijfsarts van uw werk. De bedrijfsarts bespreekt met u hoe u zo goed mogelijk kunt blijven werken.
Het is niet aangetoond dat koude kompressen, acupunctuur, ultrageluidbehandeling of het gebruik van braces, inlegzolen of speciale schoenen helpen als u artrose in de heup heeft.
Ook van voedingssupplementen zoals glucosamine of chondroïtine is niet aangetoond dat ze helpen.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Orthopedie, locatie Oost, P3
020 510 88 84 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
mailorthopedie@olvg.nl
Polikliniek Orthopedie, locatie West, route 5
020 510 88 84 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
mailorthopedie@olvg.nl
Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.