Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
‘Als adviseur kindveiligheid werk ik samen met de consulent kindveiligheid en twee kinderartsen. Sinds 2013 is de Wet verplichte meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld van kracht. Deze helpt professionals met het signaleren en handelen bij (vermoedens van) huiselijk gemeld of kindermishandeling. Ik schrijf protocollen, geef scholing aan onze zorgverleners en bespreek met mijn collega's de gemelde signalen van zorgverleners.
Als een kind op de SEH binnenkomt, dan beantwoordt de arts vier vragen. Klopt het letsel? Hoe is de interactie tussen het kind en de ouders? Hoeveel tijd zit er tussen het ongeval en het SEH-bezoek? En heb ik nog overige bedenkingen? Als bij een van die punten iets afwijkt, dan wordt dit gemeld en dan wordt het in ons team besproken.
Er is vaak de neiging om vermoedens over kindermishandeling weg te stoppen. Omdat je het niet durft bespreken, of omdat je geen tijd hebt om het gesprek aan te gaan, of om een andere reden. Maar je moet als zorgverlener altijd alert blijven. Voel er iets niet goed? Zegt je intuïtie dat er iets aan de hand is? Dan moet je vragen gaan stellen. En ben je niet tevreden met de antwoorden, blijf dan doorvragen en het bespreken tot je twijfels weg zijn. Vandaar het thema. Laat het niet los tot je gerustgesteld bent’.
‘Ook al is kindermishandeling een ongemakkelijk onderwerp, hou het altijd bespreekbaar. Niet alleen met je collega’s maar ook met de ouders. Blijf bij de feiten en oordeel niet. Achter iedere casus zit een lang en complex verhaal. Ouders die zelf mishandeld zijn, geen baan hebben, in armoede zitten, psychische aandoeningen hebben, noem maar op. We doen niet aan straffen, we willen helpen. Niet alleen het kind maar ook de ouders. En ouders zijn ook heel vaak blij met hulp. Ik denk dat geen ouder ’s ochtends opstaat met de gedachte om zijn kind vandaag te mishandelen.
Maar uiteindelijk zetten we het kind wel altijd centraal. Een kind draagt mishandeling levenslang met zich mee. Dus hoe eerder wij kunnen zorgen dat het stopt, hoe beter.
Maak je je zorgen om een kind in jouw omgeving? Blijf er niet mee rondlopen. Misschien is er niets aan de hand, maar wat als je zorgen blijken te kloppen? Je kunt iets doen door erover te praten of door advies te vragen. Ga voor meer informatie naar www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl/