Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Voor het inleveren van uw sperma moet u een afspraak maken. Het kan ook zijn dat uw arts dat al voor u heeft gedaan. Bel het Fertiliteitslaboratorium voor het maken van een afspraak of om na te vragen of uw arts al een afspraak voor u heeft gemaakt.
De kwaliteit van het sperma is het beste als u niet te kort geleden, maar ook niet te lang geleden een zaadlozing heeft gehad.
Soms komt het besluit om sperma in te vriezen plotseling. 2 tot 7 dagen geen zaadlozing is dan misschien niet mogelijk. Als dit bij u zo is, vertel dit dan op het Fertiliteitslaboratorium.
U heeft eerst een gesprek met een medewerker van het Fertiliteitslaboratorium. De medewerker van het Fertiliteitslaboratorium legt uit wat u moet doen. U kunt zelf vragen stellen.
Als u uw sperma laat invriezen, moet u een overeenkomst ondertekenen. Dit heet een overeenkomst van bewaargeving. In deze overeenkomst zijn alle voorwaarden voor het bewaren van sperma geregeld.
U moet altijd toestemming geven als er iets met uw sperma moet gebeuren, bijvoorbeeld gebruiken bij een vrouw of vernietigen.
In een bijlage kunt u vastleggen voor welke vrouw uw sperma bestemd is, als u dat wilt. U kunt de bijlage laten aanpassen. De overeenkomst is dan nog steeds geldig.
Invriezen en bewaren van sperma kost geld. OLVG rekent de bedragen van de Nederlandse Zorgautoriteit. De bedragen kunnen elk jaar veranderen. Het Fertiliteitlaboratorium kan u er meer over vertellen.
Zorg dat OLVG altijd uw juiste adresgegevens heeft voor als we de rekening naar uw huis moeten sturen.
1 werkdag na het invriezen van uw sperma, ontdooien we 1 buisje met sperma om de kwaliteit te onderzoeken. Uit het onderzoek blijkt wat er met het sperma kan gebeuren. De kwaliteit van het sperma is na het invriezen altijd iets lager dan voor het invriezen. Uw arts bespreekt met u de uitslag van het onderzoek. U kunt ook het Fertiliteitslaboratorium bellen om te vragen naar de kwaliteit van het sperma.
Is bewaren van uw ingevroren sperma niet langer nodig? Laat dit dan weten bij het Fertiliteitslaboratorium. U kunt ons bellen en om een standaardformulier vragen. U hoeft dan alleen de datum en uw handtekening in te vullen. Het formulier kunt u vervolgens terugsturen. U krijgt een brief als uw sperma vernietigd is.
Als u overlijdt, vernietigt het Fertiliteitslaboratorium uw sperma.
Als u in de overeenkomst heeft gezet dat een specifieke vrouw uw sperma ook na uw overlijden mag gebruiken, bewaart het Fertiliteitslaboratorium uw sperma.
Als de vrouw aangeeft het sperma niet meer te willen gebruiken, vernietigt het Fertiliteitslaboratorium uw sperma. Als de vrouw 43 is, vernietigt het Fertiliteitslaboratorium uw sperma ook.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Fertiliteitslaboratorium, locatie Oost, A1
020 599 31 16 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)