home

OLVG en digitale uitwisseling gezondheidsinformatie : grip op uw medische gegevens

Nederlandse ziekenhuizen werken samen om de digitale uitwisseling van gezondheidsinformatie mogelijk te maken. Ook OLVG werkt hieraan mee. Op deze pagina leest u meer over de voordelen van digitale gegevensuitwisseling via een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO).

Informatie op verschillende plekken

Momenteel wordt op verschillende plekken informatie over uw gezondheid bewaard. De huisarts heeft bijvoorbeeld een overzicht van uw gezondheidsklachten, de apotheker beheert uw medicatieoverzicht en u heeft zelf een stappenteller op uw telefoon. Voor uzelf en voor de verschillende zorgorganisaties zou het veel gemakkelijker zijn als al deze informatie bij elkaar staat en uitgewisseld kan worden. Dat kan met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). 

Alle gegevens bij elkaar 

Een PGO is een app of website waarin u digitaal informatie over uw gezondheid kunt bijhouden. Een PGO is anders dan ons patiëntenportaal MijnOLVG, waarin u alleen de medische gegevens kun bekijken die OLVG van u heeft. In een PGO kunt u uiteindelijk informatie van alle zorginstellingen waar u onder behandeling bent beheren. Bijvoorbeeld de bloeduitslagen van uw huisarts, de vaccinaties van de GGD en uw medicatieoverzicht van de apotheek. Het is ook mogelijk om zelf informatie toe te voegen, zoals allergieën of uw gewicht. Met een PGO heeft u dus grip op uw medische gegevens.

Informatie uitwisselen

Een PGO is handig voor uzelf én voor ons als ziekenhuis. Voor uzelf geeft het overzicht, alle gegevens over uw gezondheid staan op één online plek. Deze gegevens kun u gemakkelijk en veilig delen met uw zorgverleners. U bepaalt altijd zelf of u deze informatie deelt en met wie.
Een PGO heeft ook voordelen voor de zorgverleners. Omdat zij straks alle medische gegevens kunnen inzien, krijgen zij een completer beeld van uw gezondheid. Daarnaast scheelt het op den duur ook in tijd en administratie. Er hoeven dan namelijk geen gegevens meer uit andere zorginstellingen opgevraagd te worden. 

Het gebruik van een PGO zorgt uiteindelijk voor betere gesprekken tussen u als patiënt en onze zorgverleners. Daardoor kunnen wij passende en betere zorg leveren. 

Gegevens delen vanuit MijnOLVG

Het toegankelijk maken van medische informatie in een PGO gaat stap voor stap. Het is al een tijdje mogelijk om informatie van uw huisarts toe te voegen in een PGO. Sinds kort kunt u ook uw medische gegevens van OLVG delen met uw PGO. 

Kiezen voor een PGO

Er is niet één PGO, sterker nog, veel verschillende leveranciers bieden een PGO aan. Het kan best lastig zijn om daarin een keuze te maken. Daarom heeft de organisatie MedMij regels gemaakt voor het veilig uitwisselen van medische gegevens. PGO’s met een MedMij-label volgen deze regels en gaan dus vertrouwelijk met uw gegevens om. Er zijn 24 PGO’s met een MedMij-label. In elke PGO kunt u weer andere gegevens bijhouden. Bijvoorbeeld hartslagmetingen, of eet- en slaapgewoonten. Kies een PGO die goed bij uw situatie past. Vindt u het lastig om een keuze te maken, gebruik dan de PGO-vergelijker

Veelgestelde vragen

Het uitwisselen van medische gegevens in een PGO is gratis. Voor aanvullende functies kan een PGO-aanbieder een (klein) bedrag vragen. Bijvoorbeeld voor een medicijnwekker. Of voedingsadvies. Dit staat altijd aangegeven.

Vanaf 16 jaar kunt u zelf een eigen account aanmaken bij een PGO.

Als een PGO het MedMij-label heeft, bent u de enige die toegang heeft tot uw gegevens in de PGO. 

De computer van uw zorgverlener en de PGO die u heeft gekozen kunnen veilig verbinden via MedMij. Belangrijk is dat zij allebei een MedMij-label hebben. Zoek uw zorgverlener op in uw PGO. Daarna kunt u een kopie van uw medische gegevens in de PGO zetten.