Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Zaadbalkanker wordt ook wel testiscarcinoom of teelbalkanker genoemd. Deze vorm van kanker ontstaat meestal in de cellen die het zaad produceren: de kiemcellen. Een tumor in deze cellen wordt een kiemceltumor genoemd.
Er zijn drie soorten kiemceltumoren: seminoom, niet-seminoom of een combinatietumor van een seminoom en een niet-seminoom. Deze tumoren verschillen in:
De verschillende vormen hebben een iets andere behandeling.
De kans dat een patiënt van zaadbalkanker geneest, is groot. Dat geldt zelfs als er bij het begin van de behandeling uitzaaiingen zijn.
ma t/m vrij 8.15 - 16.15 uur
ma t/m vrij 8.15 - 16.15 uur
Naast bloedonderzoek en een echografie van de balzak en buik kan er ook operatief onderzoek worden verricht. Hierbij worden meestal de zaadbal, de bijbal en de zaadstreng verwijderd. Laboratoriumonderzoek wijst vervolgens uti om welke soort zaadbalkanker het gaat.
Mogelijke aanvullende onderzoeken zijn skeletscinitgrafie, CT-scan, MRI, en een PET-scan. Postiron Emissie Tomografie (PET) is een techniek om foto's te maken van de activiteit van het tumorweefsel. De PET-scan vindt als enige onderzoek niet in OLVG plaats, maar in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis.
Een multidisciplinair oncologisch team van artsen en deskundigen uit de 2 ziekenhuizen, het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en AMC bespreekt de uitslagen van de onderzoeken. De kennis van elke discipline (elk specialisme) wordt meegenomen in de afweging: wat is bij deze tumorsoort, op dit moment, voor deze patiënt de beste behandeling? Het multidisciplinaire team komt gezamenlijk tot een behandelplan.
Om kanker te kunnen bestrijden willen we er alles over weten. Artsen en onderzoekers hebben daarom zoveel mogelijk gegevens nodig over patiënten met kanker. De gegevens van alle patiënten met kanker in Nederland worden verzameld. Meer informatie
In samenwerking met Stichting Ook ontwikkelde OLVG een magazine voor oncologie patiënten en hun naasten. In het magazine vind je een greep uit het aanbod van ondersteunende zorg die we binnen OLVG verzorgen, maar laten we ook zien wat onze partners van buiten het ziekenhuis bieden om patiënten te ondersteunen tijdens en na de behandeling. Ook staan er ervaringen in van patiënten die te maken krijgen met kanker.
Het wegnemen van de zaadbal, de bijbal en de zaadstreng is meestal de start van de behandeling van zaadbalkanker. Dit gebeurt meestal tijdens het operatieve onderzoek van de tumor. De aangedane zaadbal wordt in zijn geheel verwijderd en door de patholoog in het laboratorium onderzocht. Zo kan worden vastgesteld om welke vorm zaadbalkanker het gaat.
Het verlies van één zaadbal leidt niet tot vermindering van lustgevoelens en ook niet tot impotentie. Ook is er meestal geen blijvende invloed op de vruchtbaarheid.
Een chemokuur of cytostaticakuur bestaat uit medicijnen die de kankercellen doden of niet verder laten groeien. Deze medicijnen krijgt een patiënt via een infuus of als pillen.
Behandeling van kanker met straling, met als doel de kankercellen te doden. Radiotherapie vindt niet plaats in OLVG, voor dit deel van de behandeling verwijzen we u door naar het AVL of AMC.
Waakzaam afwachten is mogelijk als de zaadbalkanker zich in het eerste stadium bevindt. De kans dat de kanker zich dan via de lymfeklieren verspreidt of groter wordt, is in deze fase zeer klein. Uw arts kan daarom adviseren de kanker goed in de gaten te houden door regelmatige controle, dan het risico te lopen op late effecten van een behandeling met radio- of chemotherapie.
Na de chemokuur wordt een CT-scan gemaakt om te kijken of er nog afwijkingen te zien zijn. Als er vergrote lymfeklieren worden gevonden, volgt een operatie om deze vergrote lymfeklieren te verwijderen. Deze klieren worden onderzocht door de patholoog. Door de lymfeklieroperatie kan de zaadlozing blijvend verstoord raken.
In de nazorg is ook aandacht voor het dagelijks functioneren, werkhervatting, revalidatie en psychosociale problematiek.
Buiten OLVG kunt u ondersteuning krijgen bij