Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
De aorta is de grote lichaamsslagader. Bloed stroomt van het hart naar de rest van het lichaam door de aorta. De wand van de aorta heeft 3 lagen. Bij een type B-dissectie ontstaat een scheur in 1 van de 3 lagen. Bloed kan dan tussen de lagen van de wand stromen. Zo kan de aorta verder scheuren.
Bij een type B-dissectie voelt u een plotselinge scheurende pijn tussen uw schouderbladen of op uw borst. U heeft meer kans op een type B-dissectie als u rookt, als u een hoge bloeddruk heeft of als u te veel cholesterol in uw bloed heeft.
Als de arts denkt dat u een type B-dissectie heeft, krijgt u een CT-scan met contrastmiddel van de borst en de buik. De arts kan zo uw aorta beoordelen.
De klachten bij een type B-dissectie kunnen mild zijn of zeer ernstig. Milde klachten zijn bijvoorbeeld hoge bloeddruk, pijn tussen de schouderbladen. Ernstige klachten zijn problemen met de doorbloeding van organen of benen, of overlijden.
U blijft 2 tot 6 weken in het ziekenhuis. De arts volgt hoe de klachten zich ontwikkelen.
De arts bekijkt uw aorta vaak via een CT-scan met contrastmiddel.
De arts let goed op uw bloeddruk. Als uw bloeddruk te hoog is, kan de aorta verder scheuren. Soms krijgt u medicijnen om uw bloeddruk te verlagen. Het duurt soms meerdere dagen om dit goed in te stellen.
Vaak verdwijnt de pijn als uw bloeddruk weer goed is.
Als u zich goed voelt en de aorta niet wijder wordt, kunt u weer naar huis. Er is dan geen operatie nodig.
Tijdens het verblijf in het ziekenhuis kan een operatie toch nodig zijn:
De arts bespreekt met u de risico’s van wel of geen operatie.
De arts plaatst een stent in de aorta via een klein sneetje in beide liezen. De stent zorgt dat de druk vermindert op de plek waar het bloedvat wijder is.
Rookt u? Voor uw herstel is het beter om te stoppen met roken rond de operatie. Als u niet rookt heeft u minder kans op complicaties zoals een ontsteking. Stop als het kan 4 weken voor uw operatie met roken. Rook niet tot minstens 4 weken na de operatie. Kijk voor meer informatie op de webpagina: Roken en een operatie. |
U krijgt via een infuus de narcose. Dit is de verdoving, hierdoor raakt u in een diepe slaap.
De risico’s van de operatie kunnen zijn:
Opleiden zorgverleners in OLVGOLVG biedt kansen aan de zorgverleners van de toekomst. Nieuwe zorgverleners zijn hard nodig. Uitstel van uw operatie of behandelingHeel soms gebeurt het dat uw operatie of uw behandeling niet kan doorgaan. |
U bespreekt met uw arts wanneer u weer naar huis kunt. U mag nog niet zelf autorijden, fietsen of reizen met het openbaar vervoer. Vraag of iemand anders u naar huis brengt.
U krijgt een controleafspraak tussen 6 weken en 3 maanden bij de arts. U krijgt eerst een CT-scan van de buik.
Iedere operatie heeft risico’s.
Bel meteen de afdeling Chirurgie als u 1 of meer van deze klachten heeft:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Chirurgie, locatie Oost, P3
020 510 88 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
chirurgie@olvg.nl
Polikliniek Chirurgie, locatie West, route 6
020 510 88 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Als de polikliniek Chirurgie niet bereikbaar is, belt u met klachten die echt niet kunnen wachten naar de Verpleegafdeling Chirurgie.
Verpleegafdeling Chirurgie B5, locatie Oost
020 599 25 03 (bij spoed dag en nacht bereikbaar)
Is de situatie levensbedreigend, bel dan 112.