Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
De banden en het kraakbeen in de pols vormen samen het TFCC. TFCC betekent Triangular FibroCartilage Complex.
Het TFCC zorgt voor stevigheid en kracht in de pols.
Het TFCC verbindt de uiteinden van de botten van de onderarm met de botjes in de pols. Deze botjes heten de handwortelbeentjes. Het TFCC heet ook wel de meniscus van de pols.
Het TFCC ondersteunt de pols bij kracht zetten, bijvoorbeeld bij het openmaken van een deksel.
Door ouderdom slijt het TFCC, maar niet iedereen krijgt klachten.
Het TFCC kan beschadigen door een breuk, slijtage of bij een te lange ellepijp. De beschadiging geeft klachten aan de pols aan de kant van de pink. De klachten kunnen zijn:
De behandeling van een TFCC-letsel is afhankelijk van:
De plastisch chirurg onderzoekt de pijnlijke plekken van uw hand en pols. U krijgt een röntgenfoto. Soms volgt een MRI of een kijkoperatie.
Er bestaan verschillende methoden om TFCC te behandelen. De plastisch chirurg bespreekt met u welke techniek voor u het best is.
6 weken gips om de onderarm en bovenarm en daarna 2 tot 6 maanden handtherapie
U slikt pijnstillers zoals ibuprofen of diclofenac.
Bij een kijkoperatie van de pols kan de plastisch chirurg beoordelen of er schade is aan het TFCC. Soms kan de plastisch chirurg meteen de schade herstellen. Soms is na de kijkoperatie een andere operatie TFCC nodig.
Een kijkoperatie van de pols heet ook wel een polsscopie.
Er zijn verschillende soorten operaties. De gekozen soort operatie hangt af van de ernst van de schade aan het TFCC. De arts bespreekt met u welke methode het meest geschikt is.
Rookt u? Voor uw herstel is het beter om te stoppen met roken rond de operatie. Als u niet rookt heeft u minder kans op complicaties zoals een ontsteking. Stop als het kan 6 weken voor uw operatie met roken. Rook niet tot minstens 6 weken na de operatie. Kijk voor meer informatie op de webpagina: Roken en een operatie. |
Voor de operatie krijgt u een verdoving. Dit kan een plaatselijke verdoving of narcose zijn.
Opleiden zorgverleners in OLVGOLVG biedt kansen aan de zorgverleners van de toekomst. Nieuwe zorgverleners zijn hard nodig. Uitstel van uw operatie of behandelingHeel soms gebeurt het dat uw operatie of uw behandeling niet kan doorgaan. |
Als u met de arts heeft afgesproken dat u moet oefenen, volg dan de volgende instructies:
Oefening: Beweeg uw hand zoals op het plaatje is te zien van een gestrekte hand naar een vuist en weer terug. Let op dat u geen kracht zet. Als het nodig is, kunt u de vinger helpen te buigen met uw andere hand.
Heel soms kan er pijn blijven bestaan of heeft u geen gevoel op de plaats van de operatie. Ook kan u extra gaan zweten op het plek van de operatie. De handtherapeut of arts behandelt u dan.
Iedere operatie heeft risico’s. Bij deze operatie bestaat een kleine kans op een nabloeding of een ontsteking. De plek van de operatie kan na de behandeling blauw kleuren en wat dikker worden. Dit trekt meestal binnen een paar weken vanzelf weg.
Bel meteen met de afdeling Plastische Chirurgie als u 1 of meer van deze klachten heeft:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Plastische Chirurgie, locatie Oost, P4
020 510 86 70 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Als de polikliniek niet bereikbaar is, belt u met klachten die echt niet kunnen wachten naar verpleegafdeling B5.
Verpleegafdeling Plastische Chirurgie, locatie Oost, B5
020 599 25 03 (dag en nacht bereikbaar)
Is de situatie levensbedreigend, bel dan 112.