home

Slijmbeursoperatie : u kunt hiervoor terecht bij Chirurgie

De slijmbeurs is een soort stootkussentje. Ieder mens heeft vele slijmbeurzen. Ze zitten op botdelen die uitsteken. Elke slijmbeurs kan gaan ontsteken. Verschillende behandelingen zijn mogelijk. De meeste klachten komen voor bij de slijmbeurs op de elleboog en de schouder.

Er bestaat een acute en een chronische slijmbeursontsteking. Een acute ontsteking is meestal een bacteriële infectie met druk, pijn, zwelling en koorts. Een chronische ontsteking is een steeds terugkerende ontsteking. De slijmbeurs kan door een klap of een val beschadigd worden en zich vullen met bloed.

Als de slijmbeurs herhaaldelijk wordt beschadigd of geïrriteerd raakt, dan kan er een blijvende zwelling met vochtophoping ontstaan. Er kunnen ook ontstekingsverschijnselen ontstaan, zoals zwelling, roodheid, pijn en koorts. Het steunen op het bot is dan pijnlijk.

Verloop

text-basics

De behandeling

Na een beschadiging van de slijmbeurs is leegzuigen van de slijmbeurs voldoende, waarna een drukverband wordt aangelegd. De slijmbeurs wordt dan met een naald aangeprikt en leeggezogen. Als de slijmbeurs vaker wordt beschadigd of geïrriteerd raakt, gaan we eerst de slijmbeurs leegzuigen en brengen we een ontstekingsremmend middel (corticosteroïden) in. Als dit niet tot het gewenste resultaat leidt, wordt vaak besloten om via een operatie de vloeistof uit de slijmbeurs te verwijderen.

Operatie van de slijmbeurs

De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving of onder narcose. Dit is afhankelijk van de grootte en de toestand van de slijmbeurs.

Bij acute ontstekingsverschijnselen maakt de chirurg de slijmbeurs open. De inhoud kan dan gemakkelijk wegvloeien. Bij chronische slijmbeursontsteking verwijdert de chirurg de slijmbeurs bijna helemaal.

Na de operatie

  • U krijgt zo nodig tijdelijk een steunend verband.
  • Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u wat pijn hebben. Hiervoor kunt u pijnstillers gebruiken, bijvoorbeeld paracetamol. Deze zijn te koop bij apotheek en drogist. Het is raadzaam om deze vóór de ingreep alvast in huis te hebben.
  • U krijgt een afspraak voor controle op de polikliniek.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Chirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: