Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
AC-luxatie is de afkorting van acromioclaviculaire luxatie. Luxatie betekent: uit de kom. De AC-luxatie is goed te zien: het uiteinde van het sleutelbeen (clavicula) staat hoger dan de top van het schouderblad (acromion).
Een AC-luxatie komt vaak voor bij jonge, actieve mensen. Bijvoorbeeld door een val op de schouder.
Meestal kan een AC-luxatie zonder operatie worden behandeld. U neemt dan eerst rust, zodat het gewricht kan herstellen. Na 1 tot 2 weken start u met oefeningen.
Het is belangrijk dat u de spieren van het schouderblad goed traint. Wij adviseren u daarom met fysiotherapie te starten.
U kunt zelf kiezen bij welke fysiotherapeut u in behandeling gaat. Kies bij voorkeur een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in de schouder.
Als u fysiotherapie heeft, kunt u uw schouder na 3 tot 4 maanden weer normaal gebruiken. Wel kan uw schouder dik blijven.
Oefening 1
Ga iets gebukt voorover staan.
Maak kleine cirkelbewegingen met de elleboog. Dit heet een pendelbeweging.
Oefening 2
Ga iets gebukt voorover staan.
Laat uw arm gestrekt naar beneden hangen.
Maak kleine cirkelbewegingen linksom en rechtsom.
Als de banden van het AC-gewricht en het sleutelbeen zwaar beschadigd zijn, kan een operatie nodig zijn. Dat geldt vooral voor sporters, heel actieve mensen of mensen die iedere dag zwaar werk doen.
Rookt u? Voor uw herstel is het beter om te stoppen met roken rond de operatie. Als u niet rookt heeft u minder kans op complicaties zoals een ontsteking. Stop als het kan 4 weken voor uw operatie met roken. Rook niet tot minstens 4 weken na de operatie. Kijk voor meer informatie op de webpagina: Roken en een operatie. |
Bij de operatie van een AC-luxatie brengt de arts het sleutelbeen weer op de hoogte van het schouderblad. De arts kan u op verschillende manieren opereren. De arts gebruikt bijvoorbeeld een kunststof band, een metalen plaat of een pees uit uw bovenbeen om het sleutelbeen vast te zetten. De arts bespreekt met u welke manier het beste bij uw klachten past.
De arts opereert u via een snee aan de voorkant van de schouder of via een kijkoperatie.
Doe het de eerste tijd rustig aan. Vraag eventueel een naaste om u te helpen.
Na ongeveer 6 weken mag u uw schouder weer bewegen. Het kan zeker 3 tot 4 maanden duren tot u weer alles mag doen.
Bel na een operatie ook bij deze klachten:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Traumachirurgie, locatie Oost, P3
020 510 88 79 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Traumachirurgie, locatie West, route 6
020 510 88 79 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Als de polikliniek niet bereikbaar is, belt u met klachten die echt niet kunnen wachten naar de Spoedeisende Hulp via het algemene telefoonnummer van OLVG.
OLVG, locatie Oost
020 599 91 11
OLVG, locatie West
020 510 89 11
Is de situatie levensbedreigend, bel dan 112.