Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Bij schaamlipkanker groeit er een gezwel van kankercellen in de schaamlippen. Dit heet een tumor. De tumor kan op de buitenste of de binnenste schaamlippen zitten. De tumor kan ook zitten bij de clitoris, bij de ingang van de vagina of tussen de schaamlippen en de anus (poepgat).
Er kunnen cellen van de tumor losraken. Die kunnen ergens anders in het lichaam komen. Dit zijn uitzaaiingen. Meestal komen ze in de lymfeklieren in de liezen. Heel soms komen de cellen in andere organen, zoals de longen of lever.
Er zijn verschillende soorten schaamlipkanker. Meestal ontstaat schaamlipkanker in de huidcellen van de schaamlippen. Dit heet plaveiselcel-carcinoom.
Deze informatie gaat alleen over plaveiselcel-carcinoom.
De meeste vrouwen met schaamlipkanker zijn ouder dan 60 jaar.
Bij schaamlipkanker kunt u klachten krijgen bij uw schaamlippen en ingang van uw vagina (vulva):
Deze klachten kunnen ook door iets anders komen. Bijvoorbeeld een schimmel, een soa of een blaasontsteking.
Het is niet duidelijk waardoor schaamlipkanker ontstaat.
Wel hebben sommige vrouwen een grotere kans om schaamlipkanker te krijgen. Het gaat om:
Schaamlipkanker is:
Als u heeft gehoord dat u schaamlipkanker heeft, krijgt u onderzoeken om te kijken hoe uitgebreid de schaamlipkanker bij u is. De arts kan met onderzoek bepalen:
U kunt de volgende onderzoeken krijgen:
Soms is meer onderzoek nodig:
Na de onderzoeken hoort u van uw arts hoe uitgebreid de ziekte bij u is. Artsen gebruiken deze indeling:
Stadium 1De tumor groeit alleen in uw schaamlippen, in de ingang van de vagina, in de clitoris of tussen de vagina en anus. U heeft geen uitzaaiingen in de lymfeklieren in de liezen.
Stadium 2De tumor is verder gegroeid in het onderste deel van uw plasbuis, in uw vagina of in uw anus. U heeft geen uitzaaiingen in de lymfeklieren in de liezen.
Stadium 3U heeft een tumor uit stadium 1 of 2. En u heeft 1 of meer uitzaaiingen in de lymfeklieren van 1 of beide liezen.
Stadium 4Dit stadium kan 3 dingen betekenen:
Bij kleine tumoren zonder uitzaaiingen in de liezen (stadium 1 en 2) genezen 90 van de 100 vrouwen.
Bij 1 of meer uitzaaiingen in de liezen (stadium 3 en 4) genezen ongeveer 50 van de 100 vrouwen.
Na de onderzoeken hoort u van de arts welke behandeling het beste bij uw situatie past. U beslist daar samen over.
De behandeling bij schaamlipkanker is meestal een operatie.
De arts haalt de tumor weg en een rand gezond weefsel. Het kan betekenen dat de arts de schaamlippen, de clitoris of een stukje van de plasbuis weghaalt. U hoort dit van uw arts.
De lymfeklieren in de liezen worden bij de operatie ook behandeld.
Een operatie is niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld als de tumor te groot is. Of als de tumor is doorgegroeid in andere organen. De arts kan dan een combinatie van chemotherapie en bestraling (chemo-radiatie) adviseren. Als de tumor door de behandeling kleiner wordt, kunt u later misschien geopereerd worden.
Kunt u niet meer genezen? Dan kunt u misschien wel chemotherapie of bestraling krijgen, of allebei. Dit kan ervoor zorgen dat u langer leeft en dat de klachten minder erg zijn. Soms adviseert de arts een operatie.
U kunt ook besluiten dat u geen behandeling wilt.
Bij bestraling (radiotherapie) gaan kankercellen kapot door röntgenstralen. De bestraling maakt de kern van de cellen kapot. Hierdoor kunnen ze niet meer groeien.
Bij schaamlipkanker kunt u in een aantal situaties bestraling krijgen:
Bijwerkingen van bestraling kunnen zijn:
Chemotherapie is een behandeling met medicijnen. De medicijnen kunnen kankercellen op alle plekken in uw lichaam doden of voorkomen dat het er meer worden.
Bij schaamlipkanker kunt u in 2 situaties chemotherapie krijgen:
Bijwerkingen van chemotherapie kunnen zijn:
De behandeling van schaamlipkanker kan gevolgen hebben. Zoals problemen met seks, met relaties, met werk, met kinderen krijgen, vermoeidheid die niet overgaat of psychische klachten.
Bij problemen kan de arts u doorsturen naar een seksuoloog, psycholoog of een andere zorgverlener of hulpverlener. Het kan ook helpen om erover te praten met andere vrouwen met schaamlipkanker. U vindt ze via Stichting Olijf.
ControlesSchaamlipkanker kan terugkomen.
Daarom krijgt u na de behandeling voor de rest van uw leven controles bij de arts. Als schaamlipkanker terugkomt, kunt u weer behandeld worden. Ook bespreekt u tijdens de controles hoe het met u gaat.
Ook als u niet meer kunt genezen, gaat u naar de arts of een verpleegkundige die specialist is in kanker. U bespreekt of er behandelingen zijn waardoor u minder last heeft van de klachten. Zoals pijn, bloedverlies, jeuk of vermoeidheid.
We hebben deze tekst gemaakt met de richtlijn voor artsen over schaamlipkanker.
Als er een vermoeden is dat u schaamlipkanker heeft volgen enkele onderzoeken.
Voor de behandeling van schaamlipkanker verwijst de arts u naar een ander ziekenhuis. Het is altijd een ziekenhuis waar veel ervaring is met de behandeling van schaamlipkanker. OLVG verwijst vaak naar het Amsterdam UMC, locatie VUmc of het Antoni van Leeuwenhoek.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Gynaecologie, locatie Oost, P1
020 599 34 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Gynaecologie, locatie West, route 22
020 510 88 88 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Gynaecologie, locatie Spuistraat
020 599 91 11 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.