Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Een parotidectomie is een operatie waarbij de speekselklier wordt verwijderd. De speekselklier heet glandula parotis. Deze speekselklier zit aan 2 kanten in uw gezicht, vlak voor het oor en naast uw kaak.
Meestal zit de afwijking in 1 van de 2 speekselklieren. De operatie is dan aan 1 kant.
Bij een parotidectomie haalt de arts een deel van de speekselklier weg. Soms is het nodig om de hele speekselklier weg te halen. Dit heeft geen gevolgen voor de hoeveelheid speeksel. De andere speekselklieren nemen de aanmaak van speeksel over.
Voor de operatie krijgt u meestal de volgende onderzoeken:
De meeste mensen hebben 6 grote speekselklieren en veel kleine speekselkliertjes. In een speekselklier kunnen verschillende afwijkingen ontstaan zoals een tumor of een chronische ontsteking. Een chronische ontsteking gaat niet weg en komt steeds terug.
De afwijking geeft meestal klachten van een zwelling. De zwelling kan snel of langzaam ontstaan.
Voor deze operatie krijgt u algehele verdoving. Dit heet een narcose. Bij narcose is uw hele lichaam verdoofd. U bent in een diepe slaap, zodat u niets van de operatie merkt.
De operatie duurt 2 tot 3 uur.
Als u na de operatie wakker wordt, heeft u verschillende draden en slangen aan uw lijf.
U heeft een infuus in een bloedvat in uw arm. Een infuus is een dun slangetje. Via het infuus krijgt u vocht en medicijnen. Als u zelf weer voldoende kunt eten en drinken en uw medicijnen kunt innemen, verwijdert uw zorgverlener het infuus.
Onder uw neus heeft u een slangetje voor extra zuurstof. Meestal is extra zuurstof tot een paar uur na de operatie nodig. Daarna verwijdert uw zorgverlener het slangetje.
In de wond in uw wang zitten 1 of meer wonddrains. Een wonddrain is een slangetje om vocht uit de wond weg te halen. Uw zorgverlener controleert iedere dag hoeveel vocht er uit de wond komt. Als de wond goed geneest en er geen vocht meer uit de wond komt, verwijdert uw zorgverlener de wonddrains. Soms is het nodig dat de wonddrains langer blijven zitten. U gaat dan met de wonddrains naar huis. U blijft minstens 1 dag in het ziekenhuis.
Het gebied rond de wond kan vreemd voelen. Soms voelt uw wang verdoofd of kunt u niet goed horen omdat uw wang dik is na de operatie. Als uw aangezichtszenuw beschadigd is, kan uw gezicht wat scheef zijn of kunt u uw gezicht niet goed bewegen. Uw zorgverlener controleert iedere dag de wond en bespreekt met u uw klachten.
U kunt na de operatie weer gewoon eten en drinken. Soms is kauwen en slikken nog moeilijk. U kunt dan een paar dagen zachte voeding eten.
Het is belangrijk dat u na de operatie weer gaat bewegen. Dit is goed voor uw herstel. De avond na de operatie kunt u weer uit bed.
Opleiden zorgverleners in OLVGOLVG biedt kansen aan de zorgverleners van de toekomst. Nieuwe zorgverleners zijn hard nodig. Uitstel van uw operatie of behandelingHeel soms gebeurt het dat uw operatie of uw behandeling niet kan doorgaan. |
U heeft een gesprek met uw zorgverlener. Met uw zorgverlener bespreekt u wat u kunt verwachten van de eerste weken na de operatie.
Na 1 dag kunt u naar huis als:
Zelf autorijden, fietsen of reizen met het openbaar vervoer raden wij af. Vraag of iemand u naar huis brengt.
Het is normaal dat u zich na de operatie misselijk voelt en pijn heeft. U krijgt hiervoor medicijnen.
Doe het de eerste tijd rustig aan. U kunt steeds iets meer van uw normale activiteiten oppakken.
In de periode na de operatie kan uw ontlasting anders zijn dan u gewend bent. Ook hoeft u minder vaak te poepen. Dit is normaal en gaat vanzelf weer over.
Na ongeveer 2 weken heeft u een afspraak met uw arts om de uitslag van het onderzoek te bespreken. Soms is een extra onderzoek of behandeling nodig. Als dat nodig is, bespreekt de arts dit met u.
Iedere operatie heeft risico’s. Bij deze operatie bestaat een kleine kans op een ontsteking of bloeding.
Bel meteen de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie of Chirurgie als u 1 of meer van deze klachten heeft:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek waar u geopereerd bent via MijnOLVG of per e-mail.
Polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA), locatie Oost, P4
020 599 36 01 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
MKA-osteo@olvg.nl
Bij een e-mail krijgt u binnen 3 werkdagen een reactie.
Polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA), locatie West, route 1
020 599 36 01 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
MKA-osteo@olvg.nl
Bij een e-mail krijgt u binnen 3 werkdagen een reactie.
Polikliniek Chirurgie, locatie Oost, P3
020 510 88 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
chirurgie@olvg.nl
Polikliniek Chirurgie, locatie West, route 6
020 510 88 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Als de polikliniek niet bereikbaar is, belt u met klachten die echt niet kunnen wachten naar de Spoedeisende Hulp via het algemene telefoonnummer van OLVG.
OLVG, locatie Oost
020 599 91 11
OLVG, locatie West
020 510 89 11