Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Niet-aangeboren hersenletsel is een beschadiging van de hersenen op latere leeftijd. De afkorting voor niet-aangeboren hersenletsel is NAH.
Door niet-aangeboren hersenletsel kan een storing in de hersenfuncties ontstaan. De storingen heten cognitieve stoornissen. Een cognitieve stoornis kan klachten geven, zoals:
Het gevolg van de schade is voor iedereen anders. Er kunnen problemen ontstaan met de cognitieve functies, zoals:
Dit heet een cognitieve stoornis. De klachten hebben te maken met de ernst en de plaats van de schade in de hersenen. Als een persoon niet goed op woorden komt of niet goed begrijpt wat een ander zegt, heet dit afasie. De gevolgen van andere cognitieve stoornissen kunnen minder opvallend aanwezig zijn.
Door de hersenschade kan de manier van praten veranderen. Bijvoorbeeld:
Een persoon met een niet-aangeboren hersenletsel kan veranderen. Dit is te merken aan kleine dingen, zoals:
Logopedie is de zorg die nodig is als er 1 of meer problemen of klachten zijn met de stem, spraak, taal, gehoor en slikken.
Een logopedist weet veel van spraak en taal. U kunt bij een logopedist terecht voor:
Niet-aangeboren hersenletsel heeft invloed op gesprekken, op het uitvoeren van opdrachten en op het sociale leven. Het heeft ook invloed op het gebruik van een telefoon en een computer.
Het is belangrijk om manieren te vinden om met elkaar te blijven praten. Hieronder leest u waar u rekening mee kunt houden.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Afdeling Logopedie, locatie Oost, A8
020 599 28 73 (op werkdagen van 09.00 tot 16.30 uur)
logopedie-oost@olvg.nl
Afdeling Logopedie, locatie West, route 11
020 510 83 66 (op werkdagen van 09.00 tot 16.30 uur)
logopedie-west@olvg.nl